Kuřecí roláda s kopřivovou nádivkou - Kitchen story

Náš tip:

Dřevěné prkénko

Koupit zde

Kuřecí roláda s kopřivovou nádivkou

Kuřecí roládě jsme se nějaký čas tak trochu vyhýbali. Kdo ví, jestli to bylo z obavy vykostění si kuřete vlastními silami a nebo na to prostě nikdy nepřišla ta pravá chvíle. Tentokrát jsme se do toho ale pustili a rozhodně jsme nelitovali. Receptů na nádivku kuřecí rolády je poměrně dost a dá se říct, že každá rodina má ten svůj osvědčený tip. My jsme jich projeli taky celkem dost a nakonec využili poslů jara a šáhli po nich. Takže jsme sehnali medvědí česnek, mladý špenát a kopřivy. Taková zelená trojkombinace 🙂

Kuřecí roláda s kopřivovou nádivkou

Ingredience

 

Porce: 4

Příprava: 30 minut

Pečení: 60 – 80 minut

 

1 vykostěné kuře

máslo

 

Nádivka

3 plátky staršího toustového chleba

50 g slaniny

1 šalotka

2 stroužky česneku

2 vejce

100 ml 30% smetany

špetka muškátového oříšku

50 g mladých kopřiv

1 hrst mladého špenátu

6 – 8 listů medvědího česneku

1/2 hrsti hladkolisté petržele

sůl, pepř

 

Bylinkové pesto

hrst medvědího česneku

hrst špenátu

1 lžíce mandlí

50 ml slunečnicového oleje

sůl, pepř

šťáva z citrónu

Postup

 

 

 

 

 

  • Troubu rozehřejte na 190°C, program horkovzduch.
  • Do stolního mixéru vložte všechny ingredience na pesto a dobře rozmixujte, dokud se vše krásně nespojí.
  • Vykostěné kuře rozprostřete na prkénko kůží dolů a dobře osolte a opepřete. Bylinkovým pestem potřete celou vnitřní plochu kuřete. Díky němu maso krásně provoníte a také dochutíte. 
  • Toustový chleba nakrájejte na kostičky do mísy. 
  • Slaninu nakrájejte na malé kostičky a orestujte na pánvi do lehkého zhnědnutí. Šalotku i česnek zbavte slupky a nakrájejte na drobno. nejdříve orestujte šalotku do sklovata a poté přidejte na chvíli česnek. Vše přidejte do mísy. 
  • Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte se smetanou, rozšlehejte a nalijte do mísy s toustovým chlebem. Nechte chvíli odstát a nasáknout.
  • Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  • Nádivku ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem. 
  • Mladé kopřivy nechte 15 – 20 sekund projít varem a poté sceďte. Zbavíte se tak jejich pálivosti. 
  • Kopřivy spolu s hladkolistou petrželí nakrájejte na menší kousky a přidejte do mísy. 
  • Do nádivky zapracujte vyšlehaný sníh.
  • Na rozprostřené maso do první třetiny masa rozložte do lajny listy medvědího česneku, listový špenát a na to připravenou nádivku. Opatrně maso zarolujte a lehce stáhněte, aby vám nádivka držela uvnitř. Pomocí špagátu ji následně svažte a vložte do připraveného pekáče. 
  • Roládu osolte a opepřete i zvenčí. Nahoru poté poklaďte pár plátků másla a vložte do trouby.
  • Pečte hodinu nebo lehce přes a v průběhu několikrát podlijte vodou nebo vývarem a následně tímto výpekem přelévejte. 

 

Tip: Pokud budete chtít výpek z masa využít a vytvořit si z něj omáčku, po upečení vyndejte roládu bokem a výpek nevyhazujte. V rendlíku rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm lžíci hladké mouky. Vytvoříte si tak jíšku. Výpek do rendlíku přelijte přes cedník a dobře promíchejte. Pokud se vám bude zdát omáčka z výpeku moc hutná, přilijte vývar. Dochuťte solí, pepřem, případně pár kapkami citrónové šťávy.

Kuřecí roláda s kopřivovou nádivkou

 

Pokud si nejste  úplně jistí se svázáním rolády, určitě se podívejte na internet, který je plný podrobných návodů jak na to. A nebo jednoduše jako já poproste někoho doma, aby vám přiložil ruku k dílu. Měl jsem trochu starost, aby se mi roláda pod rukami nerozjela, tak mi na pomoc přispěchala Mariku 🙂 Po chvíli nebylo co řešit a roláda byla hotová a připravená do trouby. A co vám budu povídat, chodili jsme kolem ní jako hladoví vlci a nemohli se dočkat, až už to bude konečně hotové.

 

Velikonoční KUŘECÍ ROLÁDA S KOPŘIVOVOU NÁDIVKOU

 

Ani jsme nemuseli moc dlouho přemýšlet, jakou přílohu si k roládě uděláme. Měli jsme z posledního nákupu pěkné rané brambory, tak jsme se pustili do nich. Nejdříve jsme je uvařili, dokud nebyly téměř hotové. Na rozpálenou pánev jsme dali lžíci slunečnicového oleje a zprudka brambory ze všech stran opekli. Když bylo téměř hotovo, na poslední chvíli jsme přidali pořádnou lžíci másla a brambory osolili. Opečené brambory s máslem bychom klidně mohli jíst jenom tak 😀 

 

Co vy a váš rodinný recept na kuřecí roládu s nádivkou? Který recept se uchytil u vás? 

 

Jirka a Marika