Kuřecí roládě jsme se nějaký čas tak trochu vyhýbali. Kdo ví, jestli to bylo z obavy vykostění si kuřete vlastními silami a nebo na to prostě nikdy nepřišla ta pravá chvíle. Tentokrát jsme se do toho ale pustili a rozhodně jsme nelitovali. Receptů na nádivku kuřecí rolády je poměrně dost a dá se říct, že každá rodina má ten svůj osvědčený tip. My jsme jich projeli taky celkem dost a nakonec využili poslů jara a šáhli po nich. Takže jsme sehnali medvědí česnek, mladý špenát a kopřivy. Taková zelená trojkombinace 🙂
Ingredience
Porce: 4
Příprava: 30 minut
Pečení: 60 – 80 minut
1 vykostěné kuře
máslo
Nádivka
3 plátky staršího toustového chleba
50 g slaniny
1 šalotka
2 stroužky česneku
2 vejce
100 ml 30% smetany
špetka muškátového oříšku
50 g mladých kopřiv
1 hrst mladého špenátu
6 – 8 listů medvědího česneku
1/2 hrsti hladkolisté petržele
sůl, pepř
Bylinkové pesto
hrst medvědího česneku
hrst špenátu
1 lžíce mandlí
50 ml slunečnicového oleje
sůl, pepř
šťáva z citrónu
Postup
Troubu rozehřejte na 190°C, program horkovzduch.
Do stolního mixéru vložte všechny ingredience na pesto a dobře rozmixujte, dokud se vše krásně nespojí.
Vykostěné kuře rozprostřete na prkénko kůží dolů a dobře osolte a opepřete. Bylinkovým pestem potřete celou vnitřní plochu kuřete. Díky němu maso krásně provoníte a také dochutíte.
Toustový chleba nakrájejte na kostičky do mísy.
Slaninu nakrájejte na malé kostičky a orestujte na pánvi do lehkého zhnědnutí. Šalotku i česnek zbavte slupky a nakrájejte na drobno. nejdříve orestujte šalotku do sklovata a poté přidejte na chvíli česnek. Vše přidejte do mísy.
Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky smíchejte se smetanou, rozšlehejte a nalijte do mísy s toustovým chlebem. Nechte chvíli odstát a nasáknout.
Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
Nádivku ochuťte špetkou muškátového oříšku, solí a pepřem.
Mladé kopřivy nechte 15 – 20 sekund projít varem a poté sceďte. Zbavíte se tak jejich pálivosti.
Kopřivy spolu s hladkolistou petrželí nakrájejte na menší kousky a přidejte do mísy.
Do nádivky zapracujte vyšlehaný sníh.
Na rozprostřené maso do první třetiny masa rozložte do lajny listy medvědího česneku, listový špenát a na to připravenou nádivku. Opatrně maso zarolujte a lehce stáhněte, aby vám nádivka držela uvnitř. Pomocí špagátu ji následně svažte a vložte do připraveného pekáče.
Roládu osolte a opepřete i zvenčí. Nahoru poté poklaďte pár plátků másla a vložte do trouby.
Pečte hodinu nebo lehce přes a v průběhu několikrát podlijte vodou nebo vývarem a následně tímto výpekem přelévejte.
Tip: Pokud budete chtít výpek z masa využít a vytvořit si z něj omáčku, po upečení vyndejte roládu bokem a výpek nevyhazujte. V rendlíku rozpusťte lžíci másla a orestujte na něm lžíci hladké mouky. Vytvoříte si tak jíšku. Výpek do rendlíku přelijte přes cedník a dobře promíchejte. Pokud se vám bude zdát omáčka z výpeku moc hutná, přilijte vývar. Dochuťte solí, pepřem, případně pár kapkami citrónové šťávy.
Pokud si nejste úplně jistí se svázáním rolády, určitě se podívejte na internet, který je plný podrobných návodů jak na to. A nebo jednoduše jako já poproste někoho doma, aby vám přiložil ruku k dílu. Měl jsem trochu starost, aby se mi roláda pod rukami nerozjela, tak mi na pomoc přispěchala Mariku 🙂 Po chvíli nebylo co řešit a roláda byla hotová a připravená do trouby. A co vám budu povídat, chodili jsme kolem ní jako hladoví vlci a nemohli se dočkat, až už to bude konečně hotové.
Ani jsme nemuseli moc dlouho přemýšlet, jakou přílohu si k roládě uděláme. Měli jsme z posledního nákupu pěkné rané brambory, tak jsme se pustili do nich. Nejdříve jsme je uvařili, dokud nebyly téměř hotové. Na rozpálenou pánev jsme dali lžíci slunečnicového oleje a zprudka brambory ze všech stran opekli. Když bylo téměř hotovo, na poslední chvíli jsme přidali pořádnou lžíci másla a brambory osolili. Opečené brambory s máslem bychom klidně mohli jíst jenom tak 😀
Co vy a váš rodinný recept na kuřecí roládu s nádivkou? Který recept se uchytil u vás?