Velikonoční banánový beránek - Kitchen story

Náš tip:

Ručně máčené svíčky ze včelího vosku - 10ks

Koupit zde

Velikonoční banánový beránek

Velikonoční beránek je jedním z tradičních symbolů Velikonoc. Receptů určitě najdete spoustu, ten náš je díky banánům krásně vláčný. Tento recept můžete péct i mimo Velikonoce, místo formy na beránka vezměte formu na bábovku.

Ingredience

 

Příprava: 20 minut

Pečení: 60 minut

 

250 g polohrubé mouky

100 g mletých mandlí

1 prášek do pečiva

150 g třtinového cukru

100 ml slunečnicového oleje

4 vejce

3 malé banány

špetka soli

Postup

 

  • Troubu rozehřejte na 160°C. Formu na beránka důkladně vymažte olejem nebo ideálně vystříkejte olejem ve spreji a vysypte hrubou moukou. Při vymazávání formy věnujte velkou pozornost hlavně záhybům v obličeji beránka.
  • V míse smíchejte mouky, mleté mandle a kypřící prášek.
  • Vejce rozdělte na žloutky a bílky. Žloutky vyšlehejte s cukrem do pěny a zašlehejte olej. Banány oloupejte, pomocí vidličky ho rozmačkejte a vmíchejte ke žloutkové pěny.
  • Bílky se špetkou soli vyšlehejte sníh. Suchou směs smíchejte se žloutkovou směsí. Pak opatrně vmíchejte  bílky.
  • Těsto vlijte do připravené formy. Těsto by mělo sahat asi 1 cm pod okraj, protože pečením nabyde. 
  • Vložte do trouby a pečte 60 minut.
  • Formu po vyjmutí z trouby zabalte do mokré utěrky a nechte vychladnout. Pokud byste chtěli beránka vyklopit ještě teplého, mohl by se vám potrhat. Tím, že těsto vychladne, tak se i zpevní.

Velikonoční beránek

 

Doporučujeme na pečení beránka použít formu keramickou nebo teflonovou, obě hezky vedou teplo. Upečeného beránka nějak moc nezdobíme, jen ho bohatě pocukrujeme moučkovým cukrem  a na krk mu uvážeme mašli. Ale můžete ho třeba polít čokoládovou polevou nebo ozdobit pomocí cukrářského sáčku máslovým krémem. I tady platí, že fantazii se meze nekladou.

 

Hezké Velikonoce

Marika a Jirka