Grilování patří k jedné z našich nejoblíbenějších rodinných aktivit. Žádná rodinná oslava nebo sešlost se neobejde bez rozpáleného grilu a vůně grilovaného masa. Za celou dobu jsme přišli na dost důležitý poznatek o grilování a to, že jde především o kvalitu masa a vám už jen stačí sůl a pepř. Stačí dodržet pár základních principů v jeho přípravě a chuť dokonalého steaku vás nemine.
Nikde jinde, než právě u grilování, neplatí více, že není maso jako maso. My jsme se při našich kulinářských počinech na kuchařce Gastrokroužku ( odkaz na kuchařku zde ) seznámili s Masem od Kloudy a od té doby na ně nedáme dopustit. Víme tak, že se jedná o maso z českých a moravských chovů, nechávají ho zrát a k nám na talíř se tak dostane v té nejlepší možné kvalitě. Květová špička je řez z hovězí kýty, která je krytá tukem a krásně protkaná tukovými žilkami, díky kterým bude steak krásně šťavnatý. Tady máte recept, jak na ni 🙂

Ingredience
Příprava: 20 minut
Porce: 2
300 g hovězí květové špičky
olivový olej
sůl, pepř
Na salát:
2 cukety
hrst kerblíku
1/2 citrónu
olivový olej
sůl, pepř
Postup
- Gril rozpalte. Pokud máte na grilu teploměr, ideální teplota je 230°C.
- Odpočaté maso osolte, opepřete, zakápněte olivovým olejem a do masa vmasírujte. Nechte chvíli odstát.
- Čas masa na grilu stopujte podle požadovaného stupně propečení ( viz. v článku níže ). My se vždy držíme propečení medium rare, tedy přibližně 4 minuty z každé strany.
- Cuketu omyjte, nakrájejte na tenčí kolečka, zakápněte olivovým olejem, osolte, opepřete a dejte na gril. Opečené cukety vložte do mísy, zakápnete olivovým olejem, šťávou z citrónu, případně osolte a opepřete. Kerblík nasekejte na drobno a přidejte do mísy. Vše spolu dobře promíchejte.
- Hotový steak nechte 5 minut odležet. Můžete zabalit například přidat lžíci bylinkového másla a zabalit do alobalu nebo jen přikrýt a nechat odpočívat na teplém místě.

Abyste dosáhli co nejlepší kvality přípravy steaku, stačí dodržet pár základních rad:
- Dbejte na kvalitu masa. Vždy dejte přednost vyzrálému kousku.
- Steak před grilováním nechte alespoň hodinu venku z ledničky.
- Nikdy ho nenaklepávejte, poničili byste tak strukturu masa.
- Před samotným grilováním maso dobře osušte, aby se steak nedusil.
- S masem na grilu nehýbejte dokud není čas na jeho otočení. Jakmile se připeče, půjde vám z grilu lehce sundat, v opačném případě můžete maso potrhat, protože bude na grilu jako “přilepené”.
- Pokud si nejste s propečením steaku jistí, použijte kuchyňský teploměr. Teploty propečení:
1 – Well done ( propečený ) – teplota nad 70°C, odpovídá přibližně 8 minut a více z každé strany na grilu
2 – Medium ( středně propečený ) – teplota 60°C – 65°C, odpovídá přibližně 5 minut z každé strany na grilu
3 – Medium rare ( slabě propečený, růžový ) – teplota 55°C – 60°C, odpovídá přibližně 4 minuty z každé strany na grilu
4 – Rare ( krvavý ) – teplota 50°C – 55°C, odpovídá přibližně 3 minut z každé strany na grilu
- Po ugrilování nechte steak odležet na teplém místě alespoň 5 minut, abys se šťáva vstřebala do masa. Můžete nechat na kraji grilu, zabalit do alobalu nebo nechat odpočinout do rezehřáté trouby na 65°C.
- Maso s kostí bude potřebovat vždy více času na grilu než maso bez ní.
- Steak krájejte vždy proti vláknu.

Snad jsme vám sepsáním dnešního článku dali lehký návod, jak se v grilování neztratit a stát se mistrem zahradní oslavy 🙂 Vždy je to o zkoušení a zkušenostech, protože na každý kousek masa funguje něco trochu jiného. My jsem se dokonce pustili i do přípravy masa na žhavých uhlících. Byli jsme opravdu překvapení, že maso mělo skvělou chuť a tím, že byly uhlíky opravdu rozpálené do ruda a my z nich sfoukli bílý popílek, neulpěla na mase žádná zbytečná nečistota.
Grilování má být především zábava, tak si to užijte jak jen to půjde, ať už v pár lidech nebo na pořádné rodinné sešlosti 🙂
Jirka