Začátkem roku jsme sem dávali recept na bruselské vafle, odkaz na ně najdete zde. Od té doby jsme je dělali už mnohokrát a zamilovali si je všichni členové rodiny. Říkal jsem si, že bych zkusil nějakou zdravější variantu, protože už nějakou dobu se vyhýbám kravskému mléku a také se snažím omezit lepek. Takže jsem vafle udělal bezlepkové a zároveň bez laktózy. I přesto, že jsou SUPER zdravé, chuťově jsou snad ještě lepší než ty klasické!
Čas přípravy: 40 minut Porce: 4
230g rýžové mouky
20g droždí
2 vejce
200ml kokosového mléka
3 lžíce medu
špetka soli
kůra z 1 bio limetky
50ml kokosového oleje
ovoce na ozdobu

- V menší misce nebo hrníčku si nechte vzejít kvásek (cca 5-10 minut). Do trošky kokosového mléka přidejte droždí, špetku cukru i mouky.
- Rýžovou mouku prosejte a postupně přidávejte ostatní suroviny. Žloutky, špetku soli, kokosové mléko, med, kokosový olej, kůru z limetky a vzešlý kvásek. Dobře promíchejte a nechte vykynout.
- Z bílků si vyšlehejte tuhý sníh, který následně opatrně přimícháte do vykynutého těsta.
- Nakonec vafle upečte v rozpáleném vaflovači.
Sehnat dnes kokosové mléko není téměř žádný problém, mají ho snad už v každém větším supermarketu. Co se týče kokosového oleje, ten může být hůře k sehnání, ale s trochou úsilí se to jistě podaří. Pokud ne, a nevadí vám laktóza, tak ho můžete nahradit klasickým máslem.
Pokud by se někomu zdálo, že je ve vaflích málo kokosu :) tak jako občas i mě, protože kokos mám opravdu hodně rád, můžete do syrového těsta přidat ještě kokosové lupínky nebo čerstvě nastrouhaný kokos. To je potom naprosto kokosové nebe :)) Trochu čerstvého ovoce nahoru, zakápnout medem nebo javorovým sirupem a úspěch je zaručen.