Toust s bylinkovou pomazánkou a houbami na víně

Přátelé, asi před měsícem jsme natáčeli naše první video, teda vlastně rovnou tři. Gervais si nás vybral jako hlavní aktéry a ani nevím, kde jsem v sobě našla tu odvahu pustit se do něčeho takového. Kdo mě zná tak ví, že jsem poměrně plachý tvor, takže jsem nikdy tyhle ambice neměla. Celé natáčení byla obrovská a nutno dodat pozitivní zkušenost, za kterou jsem moc ráda.  Celé to bylo o fous náročnější než jsem čekala, protože jsem dvě ze tří videí natáčela bez Jirky, no přece jenom jsme taková nerozlučná dvojka. Bez něj jsem tak trochu ztrácela jistotu, ale jeho zákulisní podpora a později i pár sklínek vína mě dostaly do rovnováhy, kterou jsem potřebovala 😉 No koukněte na to sami, snad se vám výsledek bude líbit.

A tady je pár zákulisních fotek z natáčení…

DSC05823 DSC05828 DSC05877 DSC05978Abyste z toho něco měli i vy, připravili jsme pro vás takovou mini sérii rychlých receptů, na které se můžete těšit během léta a tady je první z nich. Jde o toust s bylinkovou pomazánkou a houbami na víně. My jsme v tuto chvíli použili hnědé žampiony, ale už se s Jirkou těšíme, jak vyrazíme do lesa a nasbíráme si houby sami. 

Toust s bylinkovou pomazánkou a houbami na víně
11
Porce: 2            Čas přípravy: 20 minut
 
2 krajíce chleba
150 g žampiónů nebo mix lesních hub
2 stroužky česneku
1 šalotka
1 dcl bílého vína
1-2 lžíce másla
čerstvá majoránka
sůl, pepř
olivový olej
 
Na pomazánku:
160 g Gervais originál
1 snítek majoránky
2 snítky tymiánu
pažitka
pár kapek citonové šťávy
sůl, pepř
 
DSC_7545
 
2

– Rozpalte střední pánev a orestujte na kapce olivového oleje do sklovata na drobno nakrájenou šalotku a po chvíli přidejte nakrájený česnek. Je lepší ho dát na pánev později, protože mu stačí opravdu chvilka, aby se připálil. 

– Žampiony očistěte a větší kousky přepulte, ty menší nechte v celku. Přihoďte na pánev k šalotce s česnekem a zarestujte. Přilijte bílé víno a nechte odpařit všechen alkohol.

– Mezitím si dejte do toustovače opéct krajíce chleba, v našem případě bezlepkový a bokem v misce vytvořte bylinkovou pomazánku. Všechny bylinky zbavte dřevnatého stonku a nakrájejte je opravdu na jemno. Žervé smíchejte se všemi bylinkami, osolte, opepřete a podle chuti přidejte pár kapek citrónové šťávy.

– Jakmile je z žampiónů odpařený všechen alkohol, stáhněte z plamene a přihoďte k nim máslo, tak lžíci až dvě. Záleží podle toho, kolik chcete mít omáčky. Teplem se začne máslo pomalu rozpouštět, tak míchejte, aby se dobře spojilo se vším na pánvi. Osolte, opepřete  a přidejte čerstvě natrhanou majoránku.

– Opečený krajíc chleba namažte bylinkovou pomazánkou a na ni dejte hobovou směs.

TISKNOUT RECEPT

Toust s bylinkovou pomazánkou a houbami na víněDoufejme, že to letos s houbařením bude mnohem lepší než loni, tak si pár pěkných kousků schovejte právě na tento recept. Samozřejmě, pokud použijete žampiony, vůbec nic se nestane, my používáme raději žampiony hnědé, jsou podle nás chutnější, ale přeci jen na houby přímo z lesa to prostě nemá. Naše rodiny jsou totální fanatici na sbírání hub a tak jsme loni všichni zaplakali. Letos to však vypadá, že by se mohlo něco urodit. Tak si budeme všichni navzájem držet palce, aby to tak opravdu bylo a letošní rok se nesl v duchu houbařských žní 🙂 

jmena-marika1