Švestkový koláč - Kitchen story

Náš tip:

Kuchařka Manželé v kuchyni

Koupit zde

Švestkový koláč

Jsou recepty, které si jednoduše zamilujete a vyslouží si u vás doma stálé místo v kuchyni. Stejně je tomu u nás s receptem na tento koláč, který vychází z těsta na galetku z naší kuchařky Manželé v kuchyni. V různých obměnách  ji připravujeme během celého roku. Tak koukněte na tuto variantu se švestkami a pusťte se do pečení.

 

Ingredience

 

Porce: 6 – 8

Příprava: 20 minut

Odležení: 1 hodina

Pečení: 45 minut

 

Na těsto:

240 g hladké špaldové mouky

20 g třtinového cukru

špetka soli

1 lžička mleté skořice

140 g studeného másla

3 – 4 lžíce ledové vody

 

Na náplň:

500 g švestek

4 lžíce třtinového cukru + na posypání

1 – 2 lžíce kukuřičného škrobu

1 lžička mleté skořice

1 lžíce brandy

 

Postup

 

 

 

 

 

 

  • V míse smíchejte hladkou mouku, skořici, sůl a třtinový cukr. Máslo nakrájejte na kostičky a do těsta zapracujte. Postupně přidávejte ledovou vodu a vytvořte hladké, nelepkavé těsto. To zabalte do potravinářské fólie a nechte hodinu odležet v lednici.
  • Švestky vypeckujte, nakrájejte na čtvrtky a dejte do velké mísy. Zasypejte kukuřičným škrobem, skořicí, cukrem, přidejte brandy a dobře promíchejte.
  • Troubu rozehřejte na 180°C.
  • Dno pečící formy vyložte papírem a okraje vymažte máslem.
  • Vychlazené těsto z lednice vyválejte na vále na tloušťku cca 5 mm a přendejte opatrně do formy. Přečnívající kusy těsta přes okraj formy odřízněte nožem. Ochucené švestky přendejte do formy i se vzniklou šťávou z nich. Lehce zasypejte třtinovým cukrem a dejte do trouby na 45 minut.
  • Po pečení nechte vychladnout.

 

 

Vytvořené šťávy ze švestek, kukuřičného škrobu, skořice, brandy a cukru, se rozhodně nezbavujte. Určitě ji, tak jak píšeme v receptu použijte k zalití švestek ve formě. Možná vám přijde šťávy příliš, ale po upečení a vychladnutí koláče vytvoří směs lehkou „želatinu“ díky které vám náplň v koláči bude držet pohromadě. Navíc koláč skvěle dochutí a vy si ho okamžitě zamilujete.

 

Jak vidíte, základy receptů se dají skvěle obměňovat a zkoušet stále nové a nové kombinace. S odstupem času vidíme, že velká část naší kuchařky je založená právě na tom. S radostí v ní tak listujeme i po čase a naše recepty zkoušíme zase znovu 🙂

 

Jak jste na tom vy?

Jirka a Marika