Sušené hovězí maso - Jerky - Kitchen story

Sušené hovězí maso – Jerky

Když jsem na cestách, bývá někdy dost obtížné najít čas na nějaké to pořádné jídlo a tak si často připravuju jídlo s sebou. Než si někde kupovat něco narychlo a vědět, že to není úplně ono, raději si něco připravím sám. Mám rád jerky, ale kupovat si ho pořád na benzince, když ho v  pytlíčku vlastně moc není, už mě taky přestalo bavit. Rozhodl jsem se, že si sušené maso udělám doma. A můžu říct, že na tom nic není a chuť je parádní!

Sušené hovězí maso - Jerky
11
Příprava: cca 5 hodin
 
750g hovězího pupku
1 celá chilli paprička
2 stroužky česneku
1 citrónová tráva
1 celá skořice
sezamový nebo arašídový olej
sůl, pepř
 
Sušené hovězí maso - Jerky
2

– Hovězí pupek je třeba naložit. Nakrájejte ho přes vlákno na tenké a co nejdelší plátky. Každý plátek osolte, opepřete a poté vložte do misky, ve které se bude maso marinovat. 

– Chilli papričku nakrájejte na drobno, česnek spolu s citrónovou trávou na tenké plátky a spolu s celou skořicí přidejte k masu. 

– Vše lehce zakápněte olejem a dobře promíchejte. Můžete použít i klasický stolní, ale sezamový nebo arašídový, přidají masu další chuťovou složku. Misku zavřete a dejte marinovat ideálně přes noc. Jednou nebo dvakrát zkuste maso trošku promíchat. 

– Troubu rozehřejte na 80°C program teplý vzduch.

– Jednotlivé kousky masa pověste na špejle a ty vložte na mřížku do trouby. Ideálně, aby byl mezi nimi dostatečný prostor a mohl tak mezi nimi více proudit teplý vzduch. Dno trouby si vyložte alobalem, protože z masa bude dost kapat šťáva a přebytečný olej, tak aby vám ji to zbytečně nezašpinilo. Pečte přibližně 5 hodin, dokud nebude maso dostatečně vysušené .

– Vložte do uzavíratelné nádoby.

TISKNOUT RECEPT

Sušené hovězí maso - Jerky

Teplota v troubě by neměla být nižší než 75°C, protože právě díky téhle teplotě se zahubí všechny „mikro potvůrky“ co by vám nemusely udělat dobře. Z celkové hmotnosti masa nám nakonec zbyde něco kolem 200g, ale i tak je toho opravdu požehnaně. 

Při mé první várce jsem měl opravdu velkou radost, že mám sušeného masa dostatek na poměrně delší dobu. Ale po dvou dnech jsem se vrátil nohama zpátky na zem, protože tuhle dózu plnou skvělého sušeného masa objevila Marika a pěkně s tím množstvím zahýbala 🙂 Aspoň mě ujistila v tom, že tenhle recept opravdu stojí za to 🙂

jmena-jirka1