Slaný špenátový koláč

Možná jste si už všimli, že máme hned za rohem park Vítkov, kam rádi chodíme načerpat síly a aspoň trochu nasát čerstvý vzduch. Sice to zatím není úplně veselé, ale my už se nemůžeme dočkat až se všechno po zimě začne probouzet. Ptáci začínají zpívat a my netrpělivě čekáme, kdy se začne všechno zelenat a kvést. Toho se vážně nemůžeme dočkat, protože právě tehdy začne sezóna pikniků a grilování 🙂 Ale tentokrát jsme si do parku zašli alespoň na malou procházku, než nás chlad vyhnal zátky domů, kde jsme se pustili do slaného špenátového koláče 🙂

 

Ingredience

 

Příprava: 20 minut + 40 minut chlazení

Pečení: 40 minut

Forma: 36 cm x 13 cm

 

225 g celozrné špaldové mouky

125 g studeného másla

3 žloutky

1 – 2 lžíce ledové vody

čerstvý tymián

sůl

 

Náplň:

80 g čerstvého špenátu

300 ml 30% smetany

2 vejce

100 g strouhaného parmezánu

čerstvý tymián

sůl, pepř

máslo na vymazání formy

Postup

 

  • Troubu rozehřejte na 180°C, horkovzduch.
  • V míse vytvořte základní těsto na slaný koláč neboli quiche. Do mísy nasypejte mouku, přidejte ½ lžičky soli, 3 žloutky, na kostky nakrájené máslo, tymián a dobře spolu promíchejte. Postupně přidávejte 1 – 2 lžíce vody, dokud nebudete mít hotové hladké těsto. To poté zabalte do potravinářské fólie a těsto nechte v lednici odležet přibližně 40 minut.
  • Formu na koláč vymažte máslem a vyložte rovnoměrně vyváleným těstem na tloušťku cca 5 mm a přebytečné okraje odřízněte nožem. Těsto vidličkou lehce propíchejte a dejte na něj pečící papír a vysypejte fazolemi. Ty udrží těsto, aby se při pečení nezvedalo. Vložte do trouby a pečte 10 minut. Po předpečení odstraňte pečící papír s fazolemi. 
  • Předpečené těsto naplňte čerstvým špenátem. Ve zvláštní míse smíchejte smetanu, vejce, strouhaný parmezán a nasekaný tymián. Vše dobře promíchejte, dochuťte solí, pepřem a zalijte rovnoměrně předpečené těsto se špenátem. Vložte do trouby a pečte 30 minut.
  • Po vytažení z trouby nechte vychladnout. 

Slaný špenátový koláč, quiche Slaný špenátový koláč, quiche

Ať už se pustíte do dnešního receptu na slaný špenátový koláč a nebo zrovna využijete třeba jiný recept na quiche, který jsme dělali na našem blogu s chřestem ( recept najdete zde ). Tak jako tak můžete do náplně použít cokoliv co máte zrovna po ruce, ideálně co vám zrovna sezóna nabízí. U nás se quiche dělají poměrně často, pokud se chystá nějaká rodinná oslava nebo čekáme návštěvu. Dá se připravit dopředu, ale přitom nezabere tolik času na  přípravu a my se tak můžeme věnovat jiným věcem. A to co zbude si jednoduše vezmu s sebou na cesty 🙂 

Slaný špenátový koláč, quiche

Řekněte sami, nedali byste si taky? Rozhodně nás zajímá jakou kombinaci slaného koláče / quiche si děláváte doma vy! Dost oblíbený v našem okolí je taky variace s cibulí a slaninou nebo právě chřest s kozím sýrem. Jeden takový slaný koláč se zeleninou i v naší kuchařce  Manželé v kuchyni a posíláte nám na něj samé pozitivní ohlasy.  Za to moc děkujeme, tak snad bude chutnat i tenhle 🙂

 

Jirka a Marika