Mandlový koláč s rebarborou - Kitchen story

Mandlový koláč s rebarborou

Zbožňuji zahradu mých rodičů, protože pokaždé když jsem tam, najdu spoustu pokladů. Ani tentokrát tomu nebylo jinak a tak jsem si přivezla pěkný svazek rebarbory. Dlouho jsem přemýšlela, co všechno bych si z ní mohla udělat a hledala jsem inspiraci všude možně. Nakonec jsem ji zpracovala hned na dva recepty. Pojala jsem to lehce po svém a výsledek stál opravdu za to. Takže dnes mandlový koláč s rebarborou!

Mandlový koláč s rebarborou

ingredience1

Porcí: 8   Čas přípravy:20 minut   Pečení: 1 hodina 

150g změklého másla
150g třtinového cukru
2 vejce
200g mletých mandlí
100g hladké mouky
2 lžíce mléka
1 kypřící prášek
1 lžíce Amareta
pár kapek vanilkového extraktu
300 - 400g rebarbory
2 lžíce plátků mandlí
máslo na vymazání formy a polohrubá mouka
 

Do tohoto receptu můžete použít koupenou mandlovou mouku nebo si ji namlít sami.  Mandle rozmixujte v mixéru opravdu na jemno. Na těsto je nejlepší použít robot, ale určitě to půjde i bez toho, klasicky růčo, fůčo :) nebo pomůže starý dobrý mixér.

Mandlový koláč s rebarborou

Rozehřejte si troubu na 180°C, ať pak na nic nemusíte čekat. Začněte smícháním změklého máslo společně s cukrem. Přidejte všechny mokré suroviny společně s vejci a pokračujte v míchání. A nakonec přijdou ingredience suché, přidejte mouku, mleté mandle, kypřící prášek a dobře promíchejte, ať se všechno krásně spojí.

Na koláč použijte formu o průměru 24 cm, kterou vymažte kouskem másla a vysypte polohrubou moukou. Těsto dejte do formy, uhlaďte a nahoru poklaďte očištěnou a na cca 6-8 cm dlouhé kousky nakrájenou rebarboru. Posypte plátky mandlí a dejte do trouby na 50-60 minut. Vždy je lepší vše kontrolovat, takže před vytažením koláče z trouby do něj zkuste píchnout špejlí, měla by být po vytažení suchá.

Mandlový koláč s rebarborou

Pokud máte hotovo, nechte koláč ve formě vychladnout a až potom servírujte. V tomto případě se musím přiznat, že se nám to nepovedlo a vrhli jsme se na něj dřív než stačil vychladnout. Taková dobrota u nás opravdu dlouho nevydrží :)

Pokud vám rebarbora roste na zahrádce, tak je nejvyšší čas jí sklidit a něco dobrého z ní připravit. Třeba pro vás moje verze mandlového koláče bude takovou malou inspirací. Jinak budu moc ráda, když se se mnou podělíte o váš oblíbený recept z rebarbory? Už jste z ní letos něco pekli?

Marika-Podpis-300x214