Pomalu pečená srnčí kýta - Kitchen story

Pomalu pečená srnčí kýta

Když už se člověk jednou pustí do zvěřiny a ochutná ji, věřím, že se do ní zamiluje. Ta plná chuť masa je neodolatelná 🙂 Připravit zvěřinu může člověk klasickým způsobem, kam se tímto receptem blížíme i dnes a nebo trošku popustit uzdu fantazii a udělat si třeba srnčí podle našeho nedávného receptu (najdete zde). Ať tak nebo tak, zvěřina je kousek masa, na kterém si vždy rádi pochutnáme. 

Pomalu pečená srnčí kýta
11
Porce: 2       Příprava: 25 minut       Pečení: cca 2 hodiny
 
400g srnčí kýty
50g špeku
1 cibule
180g mrkve
100g petržele
80g celeru
50g slaniny
2 stroužky česneku
lžíce protlaku
200ml červeného vína
400ml hovězího vývaru
1 bobkový list
4ks nového koření
6ks celého jalovce
10 kuliček barevného pepře
40g másla
1 snítek rozmarýnu
1 snítek tymiánu
sůl, pepř
třtinový cukr
stolní olej
 
K servírování:
400g brambor
2 snítky rozamrýnu
sůl, pepř
stolní olej
 

2

– Srnčí kýtu očistěte od přebytečných blan. Špek nakrájejte na dlouhé kousky cca 1x1cm tlusté a dlouhé přibližně 3cm. Tenkým dlouhým nožem kýtu nakrojte a maso prošpikujte. Maso dobře osolte a opepřete..  

– Ve větším kastrolu rozpusťte máslo s kapkou stolního oleje a maso zprudka orestujte ze všech stran. Poté vytáhněte a odložte bokem.

– Cibuli zbavte slupky a nakrájejte na hrubo. Kořenovou zeleninu očistěte, nakrájejte na kolečka a spolu s cibulí orestujte do tmavě hnědé barvy ve stejném kastrolu, jako jste restovali maso.

– Slaninu s česnekem nakrájejte na menší kousky a přihoďte ke kořenové zelenině na posledních pár minut.

– Přidejte rajčatový protlak a restujte pár minut, poté vše zalijte červeným vínem. Přiveďte k varu a nechte odpařit všechen alkohol, poté přilijte hovězí vývar. Do kastrolu vložte zpět maso a všechno zbylé koření. Přiveďte k varu, přikryjte pokličkou, stáhněte plamen a nechte táhnout zhruba 2 hodiny, dokud maso nezměkne. V průběhu dušení zkontrolujte.

– Troubu rozehřejte na 180°C.

– Brambory vložte na plech, zakápněte stolním olejem, osolte, opepřete, přidejte snítky rozmarýnu a po hodině dušení masa vložte brambory do trouby. Pečte do zlatova.

– Jakmile je maso hotové, vyndejte ho ven a nechte chvíli odpočinout. Omáčku s dušenou zeleninou je třeba dochutit solí, pepřem, popřípadě špetkou třtinového cukru.

– Maso nakrájejte na plátky zhruba 1cm tlusté a naservírujte na talíř společně s dušenou kořenovou zeleninou a pečenými brambory.

TISKNOUT RECEPT

Pomalu pečená srnčí kýta

Když se pustíte do přípravy zvěřiny, je vždy lepší vybírat si k tomu kořenovou zeleninu a divoké koření, které svou zemitou a výraznou chutí maso krásně doprovodí. Jak jsem na nějakém kurzu vaření slyšel, je lepší si k masu vybírat potraviny, se kterými se v reálu mohlo v přírodě potkat. Pak máte jistotu, že nešlápnete vedle a jídlo bude krásně sladěné. 

A co vy a zvěřina? Raději se šípkovou a nebo se zelím? 🙂

jmena-jirka1