Pečené kuře se zeleninou

Když se řekne upéct kuře, každému se hned v hlavě vybaví ten jeho osvědčený recept, který se uchytil v jeho domácnosti a ten se točí pořád dokola. I u nás tomu nebylo jinak, ale díky blogu a zkoušení stále nových jídel se u nás těch receptů uchytilo několik. Přeci jen není nad to udělat jednou za čas změnu a pustit se do něčeho nového. Dnes je to recept na pečené kuře se zeleninou z jednoho pekáče. 

 

Ingredience

 

1 kuře ( cca 1,5 kg )

100 g másla 

3 snítky tymiánu

3 snítky rozmarýnu

1 lžička citronové šťávy

1 palice + 1 stroužek česneku

3 mrkve

4 šalotky

1 červená cibule

4 brambory

1 červená řepa

2 jarní cibulky

100 ml suchého bílého vína

sůl, pepř

Postup

 

– Pokud máte parní troubu zapněte režim „Horká pára“ / “ Nízká vlhkost“ 180°C nebo zapněte režim horkovzduch 180°C

– Máslo o pokojové teplotě smíchejte s nasekanými bylinkami bez dřevnatých stonků, přidejte citronovou šťávu, jeden prolisovaný stroužek česneku, sůl a pepř. Důkladně promíchejte a asi jednou lžičkou ochuceného másla vymažte pekáč. 

– Kuře osolte a důkladně potřete zbytkem bylinkového másla.

– Mrkev, šalotky, cibuli a řepu zbavte slupky a překrojte na menší kousky.

– Brambory omyjte a i se slupkou překrojte. Všechnu zeleninu vložte do pekáčku a osolte.

– Do pekáče ke kuřeti a zelenině vlijte bílé víno a pečte 70 minut. V 50 minutě pečení vložte do pekáče na půl překrojené jarní cibulky.

Pečené kuře se zeleninou Pečené kuře se zeleninou

 

Máslo, které si připravíte a dochutíte potřebnými ingrediencemi, dodá kuřeti nejen na chuti, ale taky díky němu zůstane krásně šťavnaté a bude dozlatova upečené. My se do téhle přípravy pečení pouštíme rádi a často. Tím, že se vše peče v jednom jediném pekáči, všechny chutě se krásně propojí a navzájem dochutí. Navíc si do pekáče můžete dát v podstatě cokoliv, co máte doma po ruce a co vám zrovna aktuální sezóna nabízí. 

 

Pečené kuře se zeleninou

 

U nás to vypadá tak, že doprostřed stolu vždycky přijde celý pekáč a až tam se vše naporcuje na jednotlivé kousky a porce, aby si každý mohl vybrat tu jeho oblíbenou část. Někdo má raději více připečené kousky, jiný zase sáhne raději po šťavnatém stehnu. Tak jako tak, pokaždé to vypadá stejně a celé kuře je rozebrané během pár minut a zbydou už jen kostičky 🙂

 

Jirka a Marika

  • Honza Gál

    Ochucený máslo je dobrej nápad. Zkusil bych ho propašovat pod kůži kuřete, aby bylo maso šťavnatější.

    • Jiří Kuča

      Skvělý nápad, taky ho tam dáváme 🙂 Jak říkáme rádi a často, bez másla ani ránu :))