Pečené husí stehno s celerovým salátem - Kitchen story

Pečené husí stehno s celerovým salátem

Svátek svatého Martina proběhl v Praze nad očekávání. Nejenže nám i ten den opravdu sněžilo, takže se pranostika po dlouhé době vyplnila, ale doprovázely ho všude kolem nás i Svatomartinské hody.  No a my jsme tentokrát nemohli odolat a pustili se do přípravy jídla tak trochu po našem. Místo klasické kombinace se zelím a bramborovým knedlíkem jsme si udělali tak trochu odlehčenou verzi a to s celerovým salátem. A protože máme pečené maso opravdu rádi, tak moc jsme se na to těšili, že nám vlastně ani to zelí s knedlíkem vůbec nechybělo. Jde přeci hlavně o maso, ne? 🙂 

Pečené husí stehno s celerovým salátem
11
Porce: 2         Příprava: 10 minut Pečení: 2,5 – 3 hodiny
 
2 husí stehna
3 lžíce husího (vepřového) sádla
sůl, pepř
 
Celerový salát:
¼ menšího celeru
2 větvičky řapíkatého celeru
1 menší jablko
menší hrst bílých hroznů
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce medu
150ml olivového oleje
pár kapek citrónové šťávy
½ hrst hladkolisté petržele
hrst vlašským ořechů
sůl, pepř
 DSC_1077
2

– Troubu rozehřejte na 180°C.

– Husí stehna dobře osolte, opepřete a dejte do menšího pekáčku spolu s kachním sádlem. Přikryjte alobalem a vložte do trouby. Po polovině doby pečení odkryjte a nechte opéct dozlatova.

– Vytvořte zálivku smícháním dijonské hořčice, medu a olivového oleje. Je třeba ji dochutit šťávou z citrónu podle chuti, solí a pepřem.

– Celer očistěte, poté nakrájejte na tenké plátky a ty dále na cca 4-5cm tenké proužky. To stejné udělejte i s jablkem. Řapíkatý celer nakrájejte také na tenké plátky a bílé hrozny přepulte. Všechno dejte do mísy a dobře promíchejte se zálivkou, aby se dostala ke každému kousku.

– K celerovému salátu přidejte nasekanou hladkolistou petržel a vlašské ořechy.

– Upečené husí stehno servírujte na celerovém salátu.

TISKNOUT RECEPT

Pečené husí stehno s celerovým salátemKdyž jsme se tak kolem nás ptali a vyzvídali, zjistili jsme, že spousta lidí si na kousek toho pečeného masíčka raději zajde do restaurace. Je pravda, že co se klasické kombinace týče, člověk si musí těch příprav udělat trošku více a strávit tak v kuchyni delší dobu. Nicméně, naše dnešní odlehčená varianta je vlastně odlehčená i časově. Masíčko se peče samo v troubě a udělat si celerový salát nezabere déle než několik minut. Ideální kombinace, že?

A co vy, drželi jste se tradic a pochutnali si na husičce? Ať už doma nebo někde jinde?

jmena-marika-jirka1