Levandulové sušenky - Kitchen story

Levandulové sušenky

Sobota se nám neúprosně blíží a s ní i naše účast na Apetit pikniku. Takže jsme v plném nasazení, připravujeme se a dolaďujeme poslední detaily, aby všechno bylo krásné, chutné a voňavé. Spousta z vás se nás ptá, co budeme na Apetit pikniku prodávat, tak tady je jeden recept na levandulové sušenky.

DSC_0256

ingredience

210 g změklého másla
120 g moučkového cukru
250 g hladké mouky
3 lžíce bramborového škrobu
1 žloutek
1 lžíce květu levandule
špetka soli
kůra z 1 citrónu
1 lžíce citrónové šťávy

 

DSC_0283

Protože na naší první veřejné akci, kterou byl Street food festival, jsme dělali levandulovou bábovku, po které se zaprášilo, rozhodli jsme se levanduli použít znovu. Tentokrát v podobě levandulových sušenek. Už jsme je několikrát dělali pro naše známé a musím říct, že sklidily velký úspěch. 

Všechny přísady zpracujte na vále v hladké těsto, které následně rozdělíš na dva díly. Z každého je potřeba vyválet válečky o průměru asi 3 cm. Válečky zabalené do potravinářské fólie nech v lednici asi hodinu ztuhnout. Díky tomu se ti budou sušenky lépe vypracovávat. Není problém si tohle těsto připravit den dopředu a nechat ho v lednici do druhého dne. Vychlazené těsto nakrájej na plátky silné 5 mm a rozlož je na plech vyložený pečicím papírem. Mezi plátky nechej vetší rozestupy, těsto při pečení hodně naskočí. Sušenky pak peč v troubě předehřáté na 170°C cca 12 - 14 minut.

A teď si užij tu krásnou omamnou vůni levandulí, která se rozlije po celém bytě. Opravdu je to silná vůně i chuť po levandulích, takže i když se může zdát, že jsme do těsta dali sušené levandule málo, není tomu tak. Zdárným příkladem je, když dělal bábovku Jirka. Do těsta dal tolik levandule, že to chutnalo spíše jako mýdlo.

Ty si užij tyhle skvělé sušenky doma a nebo nás přijď podpořit a ochutnat věci od nás v sobotu.

Budeme se těšit!

Marika Podpis