Letní menu párované s víny - Kitchen story

Letní menu párované s víny

Na našem blogu najdete bezpočet jednotlivých receptů, které nás provází běžným životem a rádi se o ně s vámi dělíme. Kolikrát jste si už ale psali o návrh menu na vaši oslavu nebo večeři s přáteli, protože zkombinovat jídla tak, aby dávaly společně smysl dá trochu zabrat. Řekli jsme si proto, že pro vás připravíme kompletní menu, abyste si ho mohli doma připravit pro rodinu, přátelé nebo jen pro svou milovanou polovičku. Držíme se sezónnosti, aby vám recepty šly krásně od ruky s co nejkvalitnějšími surovinami. A aby toho nebylo málo, díky naší nové spolupráci s Edelikatesy.cz  jsme pro vás jednotlivá jídla spárovali s jejich víny. A protože v létě se nechce nikomu v kuchyni trávit moc dlouho, vytvořit celé menu vám nezabere tolik času a vy budete mít prostor věnovat se se sklenkou vína i svým hostům.

 

 

U nás při jakékoliv příležitosti nikdy na začátku nemůžou chybět antipasti, tentokrát se sklenkou šumivého vína At Roca Brut reserva. Nejenže je máte naservírované během chvilky, ale hosté mají možnost hned dostat něco dobrého do žaludku a vy budete mít klid na práci v kuchyni s dalšími chody. Tady jde především o rozmanitost, aby si každý host našel to své. My jsme sáhli například po kozím sýru s lanýžem, Jamónu Iberico, chorizu a olivách.

 

 

Rajčatová polévka s pestem ze sušených rajčat

Ingredience

 

Porce: 4

Příprava: 30 minut

 

1 1/2 cibule

4 stroužky česneku

300 ml zeleninového vývaru

2 plechovky krájených rajčat

1 plechovka bílých fazolí

šťáva z 1/4 citrónu

sůl, pepř, třtinový cukr

olivový olej

 

Pesto ze sušených rajčat

6 ks sušených rajčat

snítek rozmarýnu

1 stroužek česneku

špetka sušeného chilli

1/2 lžíce loupaných mandlí

1 lžička citrónové šťávy

cca 50 ml olivového oleje

sůl, pepř

Postup

 

 

 

 

  • Ve větším hrnci rozehřejte 2 lžíce olivového oleje.
  • Cibuli a česnek zbavte slupky a nakrájejte nahrubo. Nejdříve orestujte cibuli do sklovata, poté přidejte na minutku česnek. Zalijte vývarem.
  • Přidejte krájená rajčata a fazole bez nálevu. Přiveďte k varu, osolte, opepřete a nechte lehce probublávat 10 minut.
  • Všechny ingredience na pesto vložte do stolního mixéru a rozmixujte dokud se všechny ingredience nespojí v pesto.
  • Polévku stáhněte z plamene a rozmixujte do hladka. Pokud budete polévku mixovat ve stolním mixéru, dejte si pozor, aby se vám při mixování neotevřelo víko. Tím jak je polévka horká může víko vytlačit a polévku byste pak měli po celé kuchyni.
  • Servírujte s rajčatovým pestem a opečenými kousky sušené šunky Jamón.

 

Tip: V létě, kdy jsou rajčata v plné chuti, sáhněte raději pro pár dobře zralých rajčat ze zahrádky. Jejich chuti se nic nevyrovná a vy dáte svému jídlu to nejlepší. Ve středním hrnci dejte vařit vodu a rajčata nakrojte do kříže ze spodní strany. Poté je vložte na pár minut do vody a po vytáhnutí zbavte slupky a „bubáka“. Rajčata nakrájejte na kostičky a máte je připravené do polévky místo těch v plechovce.

Krémová rajčatová polévka s bílými fazolemi a pestem ze sušených rajčat

 

Polévku můžete rozmixovat i klasickým tyčovým mixérem. Z naší zkušenosti ale můžeme poradit, ať využijete stolní mixér/blender. Od té doby, co ho používáme na něj nedáme dopustit a polévky máme bez námahy dokonale hladké. A tím, že jsme použili jak rajčata, tak fazole, je třeba, aby se vše krásně propojilo v krémovou konzistenci. Použitím fazolí v polévce, lehce potlačíte výraznou chuť rajčat a polévka tak není nijak výrazná a ostrá. Lehký říz jí dodává pesto ze sušených rajčat a vy si tak budete moc vychutnat krásně sladěnou polévku s vínem, kdy jsme použili bílé víno Pago de los Capellanes – Godello, které svou jemnou a svěží chutí i vůní krásně polévku doplní.

 

 

Špagety s tuňákem a olivami

Ingredience

 

Porce: 4

Příprava: 30 minut

 

1 balení špaget

1 1/2 cibule

4 stroužky česneku

4 ančovičky

600 g sekaných rajčat

250 g tuňáka

345 g směs oliv

1 velká hrst čerstvé bazalky

šťáva z 1/2 citrónu

třtinový cukr

sůl, pepř

olivový olej

 

Postup

 

 

 

 

  • Ve velkém hrnci dejte vařit vodu na špagety. Dobře osolte. Špagety vařte dle návodu.
  • Na pánvi rozehřejte 2 lžíce olivového oleje.
  • Cibuli i česnek zbavte slupky a na olivovém oleji nejdříve do sklovata orestuje cibuli, poté přidejte česnek a ančovičky na pár minut.
  • Přidejte sekaná rajčata a dochuťte solí, pepřem, šťávou z citrónu a případně třtinovým cukrem. Přiveďte k varu a stáhněte na mírnější oheň.
  • Do omáčky vyklopte tuňáka, olivy a nechte prohřát.
  • Bazalku nasekejte na drobno a přidejte do omáčky.
  • Uvařené špagety sceďte a vraťte zpátky prázdného do hrnce. Na špagety dejte všechnu omáčku a dobře promíchejte, aby každý kousek byl ochucený.

 

Tip: Pokud se vám zdá omáčka příliš vodnatá, nechte ji chvíli probublávat, abyste se zbavili přebytečné vody. My také používáme 1/2 naběračky vody z uvařených špaget, které obsahují škrob a omáčku spojí.

Špagety s tuňákem a olivami

 

U hlavního jídla jsou chutě v porovnání s prvním chodem výraznější. Ančovičky a směs oliv přidávají na peprnosti jídla a je proto třeba sáhnout po výraznějším víně. První dvě jídla s vínem naladí vaše chuťové buňky a vy budete tak připraveni na plnou chuť špaget s tuňákem a olivami doprovázené hutným červeným vínem Luis Caňas Crianza. Jeho dlouho doznívající konec se stopy dřeva a bylinek vás přiměje si vychutnat každé sousto zas a znova.

 

Bezlepkový čokoládový koláč s borůvkami

 

Ingredience

 

Forma: průměr 24 cm

Příprava: 15 minut

Pečení: 40 minut

 

200 g 70 % čokolády

125 ml oleje + na vymazání formy

200 g třtinového cukru

2 lžíce mletých mandlí

6 vajec

ovoce

kakao k posypání

Postup

 

 

 

 

 

  • Troubu rozehřejte na 180°C, program  horkovzduch.
  • Ve vodní lázni rozpusťte všechnu čokoládu a poté pomalu zapracujte olej.
  • Rozdělte žloutky a bílky zvlášť. Žloutky vyšlehejte se třtinovým cukrem. Z bílků vyšlehejte tuhý sníh.
  • K rozpuštěné čokoládě přimíchejte vyšlehané žloutky s cukrem, mleté mandle a dobře promíchejte. Poté do směsi zapracujte vyšlehané sníh z bílků.
  • Dno formy vyložte pečícím papírem a zbytek formy vymažte olejem.
  • Dejte do trouby na 40 minut.
  • Po upečení nechte vychladnout.
  • Před servírováním lehce posypejte kakaem a přidejte ovoce. My jsme použili borůvky.

 

Tento bezlepkový, čokoládový dort jsme si u nás oblíbili především pro jeho rychlost a jednoduchost na suroviny. Všechny potřebné suroviny pro jeho přípravu má většina z nás pořád doma a jeho příprava nezabere téměř žádný čas. Strukturou připomíná tak trochu brownie a právě kvůli jeho intenzivní čokoládové chuti jsme k němu vybrali stejně intenzivní červené víno La Gardeta – Finca de Villatuerta. K čokoládovému dezertu jsme snad nepili lepší víno.

 

Pokud plánujete večeři s přáteli nebo rodinou, určitě se na naše dnešní menu můžete stoprocentně spolehnout. Překvapí vás jeho rychlost a nenáročnost na suroviny, což jsou podle nás, při hostitelské úloze, poměrně důležité aspekty. Hlavní je si večer užít společně s hosty a vy byste tak měli vždy raději sáhnout po jednodušším menu. Věříme, že si naše letní menu i s párováním s víny užijete stejně jako my 🙂 Rádi bychom se toho chtěli držet a každé roční období pro vás připravit kompletní menu, které bude respektovat sezónnost. Snad vás to potěší stejně jako nás 🙂

 

Dobrou chuť

Jirka a Marika