Jahodový koláč s olivovým olejem a mandlemi - Kitchen story

Jahodový koláč s olivovým olejem a mandlemi

Nedávno jsme na blogu zveřejnili recept na mandlový koláč s rebarborou (recept na něj najdete zde) a vážně jsme netušili, že sklidí takový úspěch. A tak jsme se rozhodli, že vám sem přidáme jeden podobný. V tomto receptu jsme použili olivový olej, který koláči dodá na výjimečnosti. Jen se toho nebojte, nebudete litovat!

Jahodový koláč s olivovým olejem a mandlemi

ingredience1

Čas přípravy: 60 minut

200g hladké mouky
225g krystalového cukru
4 vejce
240ml olivového oleje
1 lžička vanilkové esence
1 lžíce Amaretta
3 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
50g mletých mandlí
400g jahod
plátky mandlí
 

Jahodový koláč s olivovým olejem a mandlemi

Výstřižek

- Předehřejte si troubu na 180°C a formu na pečení o průměru 26cm vymažte máslem.

- V míse si z bílků vyšlehejte tuhý sníh.

- V druhé míse, ideálně v robotu, si vyšlehejte žloutky, společně s cukrem, Amarettem a vanilkovou esencí. 

- K vyšlehaným žloutkům následně přidejte všechny zbylé sypké ingredience. Tedy hladkou mouku, kypřící prášek, sůl a mleté mandle. A nechte robotem dobře promíchat. Nakonec do těsta opatrně vmíchejte vyšlehaný sníh, abychom měli těsto krásně nadýchané.

- Těsto nalijte do vymazané formy, na které nahoru poklaďte čerstvé jahody a posypte plátky mandlí. Takto dejte péct do trouby na 45 min.

Jahodový koláč s olivovým olejem a mandlemi

Koláč jsem pekla v kulaté formě, ale možná by bylo lepší, kdyby jste si těsto vylili přímo na plech, aby po upečení nebylo tak vysoké. Právě proto, že je těsto lehké a nadýchané, klesly mi jahody při pečení dovnitř koláče a tak nebyly nahoře vůbec vidět. Na výslednou chuť to samozřejmě nemá žádný vliv, jen oku estéta by to mohlo trošku vadit 🙂

Marika-Podpis-300x214