Hrušková povidla - Kitchen story

Hrušková povidla

V průběhu minulého týdne mi volá Marika a ptá se mně, jestli bych jeden den neměl chvíli čas koupit hrušky. Je zrovna jejich čas a tak jich určitě všude bude plno. A měla pravdu! Přivezl jsem domů asi 12kg hrušek a nejdříve se podivoval co s tím vlastně budeme dělat 😀 Odpověď přitom byla naprosto zřejmá…. hrušková povidla přece 🙂 Nejdříve z toho mělo být jenom pár lahviček pro nás, ale po sdílení na sítích jste si řekli o recept. Tak šup do obchodu pro nějaké to kilo hrušek.

 

Ingredience

 

Příprava: 30 minut

Pečení: 2,5 hodiny

 

3,5 kg zralých hrušek ( po očištění )

500 g cukru

100 ml rumu

2 lžičky mleté skořice

1/4 lžičky drceného kardamonu

špetka soli

Postup

 

 

 

 

  • Troubu rozehřejte na 200°C.
  • Hrušky dobře omyjte, nakrájejte na větší kousky a zbavte jádřince a bubáka.
  • Dejte na pekáč, zasypejte cukrem a dejte péct na 30 minut. Hrušky změknou a lehce zhnědnou.
  • Hrušky rozmixujte ve stolním mixéru a pyré vylijte zpět na pekáč.
  • Přidejte skořici, kardamon, 50 ml rumu, špetku soli a vložte do trouby. Teplotu stáhněte na 160°C a pečte dvě hodiny. Čas od času promíchejte, aby se zbytečně nepřipalovaly.
  • Po cca dvou hodinách budou mít hrušková povidla tmavší barvu. Vytáhněte z trouby, přidejte zbytek rumu a dobře promíchejte.
  • Hotová, ještě teplá povidla plňte do předem umytých sklenic a po zavření otočte dnem vzhůru.

 

Člověk by ani nevěřil, kolik parády udělá s trochou hrušek a pár ingrediencemi, které máme snad všichni doma. Když jsme povidla udělali a ochutnali, nakonec jsme je udělali téměř z deseti kilo 😀 Sice jsme si pak řekli, co se všemi těmi povidly budeme dělat? Ale alespoň tím uděláme radost lidem kolem sebe.

A co vy a povidla? Máte radši hrušková nebo švestková?

Jirka