Dipy ke grilování

Léto je v plném proudu a s ním i grilování. V podstatě můžeme říct, že teď není jediný týden, kdy bychom něco negrilovali a nebo se ke grilování nenachomítli. A abychom to samotné grilování pozdvihli ještě výše, vymysleli jsme pro vás tři různé dipy, které byste měli rozhodně vyzkoušet. Přece to není jen o kečupu a hořčici, že 🙂

DSC_7434
11
Dip z pečených paprik
 
Čas přípravy: 30 minut
 
2 červené papriky
nakládané jalapeňos
3 sušená rajčata
1 stroužek česneku
½ jarní cibulky ( spodní část )
šťáva z ½ citrónu
lžíce olivového oleje
sůl, pepř
 

2

– Troubu rozehřejte na 250 °C program grilování. Papriky vložte pod gril a pečte ze všech stran do zčernání slupky. Po vyndání z trouby přikryjte horké papriky utěrkou, aby se zapařily, bude se vám lépe sundávat slupka. Následně papriky zbavte slupky a jádřince. Takto připravené papriky vložte do stolního mixéru.

– K paprikám přidejte všechny ostatní ingredience a na hrubo rozmixujte.

– Dochuťte solí a pepřem. Pokud chcete pálivější, přidejte více jalapeňos.

TISKNOUT RECEPT

DSC_7468
11
Rajčatový dip
 
Čas přípravy: 5 minut
 
4 středně velká rajčata
1 šalotka
1 stroužek česneku
1 červená chilli paprička
½ hrsti čerstvého korinadru
špetka římského kmínu
šťáva z ½ limetky
sůl, pepř
½ lžičky třtinový cukr
 
2

– Aby byl dip jemnější, zralá rajčata nejdříve nakrojte na spodní straně do kříže a lehce spařte ve vroucí vodě a zbavte rajčata slupky.

– Všechny ingredience vložte do stolního mixéru a rozmixujte do jemna.

– Chilli papričku přidávejte podle chuti, jestli chcete mít dip pálivější nebo ne, můžete vynechat.

– Finální dip by měl být lehce nasládlý.

TISKNOUT RECEPT

DSC_7455
11
Jogurtový dip
 
Čas přípravy: 5 minut
 
200 g bílého jogurtu řeckého typu
2 sterilované okurky
½ hrsti čerstvého kopru
šťáva z ½ citrónu
sůl, pepř
olivový olej
 
2

– Jogurtový dip je nejjemnější, finální chuť by měla být lehce nakyslá.

– Jogurt dejte do misky spolu s na drobno nakrájeným koprem.

– Sterilované okurky nakrájejte na menší kousky a vložte do misky k jogurtu.

– Dochuťte solí, pepřem a šťávou z citrónu.

– Vše zakápněte olivovým olejem a společně dobře promíchejte.

TISKNOUT RECEPT

DSC_7474

Když už si člověk dá tu práci, že se na grilování s masem a přílohami tak připravuje, určitě dnešní tipy s radostí uvítá. Stačí jen málo a z i takového obyčejného jogurt dokáže vykouzlit perfektní dip k masu. Jak rádi a s oblibou říkáme, i ta sebemenší práce navíc se pozná a u dipů to platí dvojnásob. V obchodě jich sice najdete tucty různých příchutí, ale nad domácí prostě není, ať si říká kdo chce co chce 🙂

Co vy, máte nějaký svůj oblíbený, který byste nám doporučili?

jmena-jirka1