Nevíme, jestli jste si všimli, ale tento měsíc jsme spolupracovali se serverem Prozeny.cz, kdy se o krásné fotky postaral Jakub Jurdič a my jen připravili pár jídel. Tady je jedno z nich ... čokoládový koláč s hruškami. Člověk by si řekl, obyčejný čokoládový koláč, ale je zvláštní tím, že je bez mouky a přesto neodolatelný. I když .... žádný čokoládový koláč není přeci obyčejný že? :)
Čas přípravy: 60 minut Porce: 8
85 g másla
85 g kvalitní hořké čokolády
85 g krystalového cukru
85 g mletých lískových ořechů
3 vejce
2 lžíce holandského kakaa
1 lžíce brandy
špetka soli
2-3 hrušky
- Troubu předehřejte na 180°C.
- Ve vodní lázni nechte rozpustit čokoládu a máslo, přidejte brandy a nechte vychladnout. Žloutky vyšlehejte s cukrem, vmíchejte k nim čokoládovou směs, a pak i kakao a na jemno namleté ořechy.
- Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh a opatrně ho vmíchejte do těsta.
- Těsto přelejte do vymazané formy, poklaďte jej plátky hrušek a pečte asi 40 minut. Těsto bude mít po upečení konzistenci jako brownies.
Příprava tohoto koláče vám nezabere moc času a o zbytek se postará trouba. Navíc je sezóna prvních odrůd letních hrušek, tak proč toho nevyužít. Hotový koláč připomíná svou konzistencí spíše brownies a žádný čokoholik mu neodolá! Těsto je krásně vláčné a může se zdát lehce nedopečené, ale to je přesně to, co chceme. Pro lepší manipulaci si chviličku počkejte až koláč vychladne, než se do něj pustíte.
Dost už vychlebování, rozhodně ho musíte vyzkoušet, aby jste se o takovou dobrotu neošidili.
A co váš nejoblíbenější koláč, který vás dostane do sedmého nebe?