Čokoládovo-malinový pudink z chia semínek - Kitchen story

Čokoládovo-malinový pudink z chia semínek

Stejně tak, jako většina z vás i my občas bojujeme s nezdravými návyky v jídle. Je to někdy opravdu boj. Hlavně v době, když má člověk chuť si chvíli přispat a odkládá vstávání jak jen to jde. A pak se to snažíme během dne dotáhnout. Ale musíme si sami sobě přiznat, že když si člověk přivstane o 10 až 15 minut dříve, začátek dne dostane úplně jiný náboj. Buďte sami sobě příkladem a vstaňte o chvíli dřív, aby jste si mohli v klidu udělat skvělou snídani plnou vitamínů a energie. Slunce vás už od rána vítá a věřte, že ten den bude hned o něco krásnější. Pokud nevíte, co si udělat ráno k snídani, zkuste si podle nás udělat chia pudink, je opravdu skvělý!

Čokoládový pudink, chia semínka

ingredience1

Porce: 2     Čas na přípravu: 15 minut    Celkový čas: ideálně přes noc

6 lžic chia semínek
2 hrnečky kokosového mléka ( 400 ml)
50g tmavé čokolády
vanilkový cukr
čerstvé maliny
 

Chia semínka se považují za superpotravinu dnešní doby a není se čemu divit. Semínka jsou bohatá na vlákninu, omega 3 mastné kyseliny, bílkovin, minerálů a kdo ví čeho ještě 🙂 Opravdu jsme si je oblíbili, protože jimi dokonale nastartujeme tělo do nového dne. A co si budeme říkat, každý den je přeci jen návalem stresu při pracovním vytížení. Nedávno jsme se dávali recept na hruškové smoothie, právě se zmiňovanými chia semínky. Dnes se tak podíváme na další jejich využití.

Čokoládový pudink, chia semínka

V rendlíku si na mírném plameni nechte rozpustit většinu čokolády, kousíček budeme potřebovat na finální food styling jídla. Přidejte polovinu kokosového mléka (může být i obyčejné) a nechte chvíli odstát bokem a vychladnout. Pokud někdo cítí potřebu si čokoládovou část dosladit, tak může. Ideální je použít med nebo třeba agávový sirup. Jakmile nám čokoláda vychladne, přidejte polovinu chia semínek a dobře promíchejte, aby byla všechna semínka ponořená. Takhle přikryjte potravinářskou fólií a nechte minimálně 8 hodin, ideálně přes noc, odpočinout a nabýt na objemu.

V mixéru si mezitím připravíme druhou část z malin. Přihoďte je do mixéru společně se zbylým kokosovým mlékem a dobře rozmixujte. I tady nejspíše bude potřeba vše dochutit. Záleží jak moc čerstvé a vyzrálé maliny budete mít. Takže dosladit a popřípadě i dokyselit, vše si dolaďte podle vlastní chuti. Přidejte zbylá chia semínka a stejně jako u čokoládové části nechte směs nejlépe přes noc odstát. 

Čokoládový pudink, chia semínka

Na druhý den ráno uvidíte, jak jsou chia semínka nabobtnalá a zvětšila dost svůj objem. Natáhla do sebe také chuť tekutiny, ve které jsme ji nechávali odležet. Ale můžete se také pustit do varianty, kdy místo kokosového nebo jiného mléka použijete obyčejnou vodu. Pak jen musíte počítat s tím, že nesmíte opomenout semínka dochutit. 

My jsme tentokrát udělali variantu dvou různých chutí, které můžete využít při servírování do jedné sklenice. Výsledný efekt bude nejen dobře vypadat, ale i skvěle chutnat. 

A vaše snídaně bude pro jednou zase o něco pestřejší a plná energie. Jak jednou vyzkoušíte, už nebudete chtít nic jiného 🙂

Dobrou chuť!

JIrka-podpis-300x223