Celerová polévka s jablkem

Tak už je to tady…..léto uteklo jako voda a je tu podzim. Přišel na můj vkus poměrně brzy a zhurta. Ale co už, nezbývá než obléct svetr, obout teplejší ponožky a uvařit si polévku. Ta dnešní je z celeru a jablek. Ty jsou v polévce možná trošku neobvyklé, ale právě teď jsou v té nejlepší kondici, plné chuti, krásné vůně a tak tohle pro naši zem typické ovoce jíme u nás doma o sto šest. Jablka polévce dodají šmrnc, tak se toho nebojte!

 

Ingredience

  • PORCE: 4
  • ČAS PŘÍPRAVY: 20 minut
  • PEČENÍ: 30 minut

 

  • 1 menší celer ( cca 400 g )
  • 1 jablko
  • 3 lžíce slunečnicového oleje
  • 5 snítek tymiánu
  • 1 cibule
  • 200 ml suchého bílého vína
  • 800-1000 ml zeleninového vývaru
  • sůl, pepř

Postup

– troubu rozehřejte na 180 °C a plech vymažte olejem.

– celer a jablko očistěte a nakrájejte na kostky velké přibližně 2 x 2 cm. Nakrájené kousky přendejte na plech, osolte a dobře promíchejte. Přidejte 3 snítky tymiánu a vložte do trouby. Pečte dokud celeru a jablku nezačnou hnědnout okraje, bude to trvat asi 30 minut.

– cibuli oloupejte a nakrájejte na drobné kostičky. V hrnci nechte rozpálit lžíci oleje a přidejte nakrájenou cibuli. Restujte dozlatova.

– do hrnce k cibuli přidejte upečený celer s jablkem, zalijte vínem a nechte odpařit alkohol. Přilijte ¾ vývaru, lístky ze dvou snítek tymiánu, sůl, čerstvě mletý pepř a přiveďte k varu. 

– hrnec odstavte z plotny a pomocí tyčového mixéru rozmixujte polévku dohladka. Pokud je polévka moc hustá přilijte zbytek vývaru a dobře promíchejte.

 

Tip: Pro zjemnějí můžete do každé porce přidat lžíci smetany, docílíte tak sametovější chuti.

Mám obrovskou výhodu, že moje máma je skvělou zahradnicí a na zahradě jí roste, vše na co si jen vzpomenete. Ano, i celer a jablka. Pokud nám ale v Praze dojdou zásoby, které si při každé návštěvě dovezeme, vyrazíme na nákup na trhy. Vždy se snažíme podpořit lokální pěstitele. Nevadí nám, že je každé jablko jiné a tvarově nedokonalé. Důležitá je chuť! Sledujte v obchodech odkud se ovoce, zelenina, maso a vejce dováží. Proč bychom měli kupovat něco, co se k nám veze stovky kilometrů, když nám to tu roste taky. Pokud byste se chtěli dozvědět víc koukněte na web Akademie kvality, kde se můžete dočíst spoustu zajímavých věcí.

Kde nejčastěji nakupujte ovoce a zeleninu vy? Preferujete tu lokální? A  kdo z vás má pravidelný přísun z vlastní zahrady? Dnes je k mání většina druhů ovoce a zeleniny během celého roku, což má za následek, že výkyvy kvality jsou opravdu velké. Každý kus má v sobě to nejlepší v době sklizně a na to s Jirkou hodně koukáme. Snažíme se vařit, ze sezónních surovin a to je základ úspěchu při vaření každého jídla. Vše to začíná u kvalitních surovin.