Bramborový salát s chřestem

Chřestová sezóna je v plném proudu a my se toho snažíme využít na maximum. Naposledy jsme si pro něj vyrazili přímo k Mělníku, kde se to pěstováním chřestu jenom hemží. Odvezli jsme si odtamtud opravdu pěknou nálož chřestu a pustili se do vymýšlení nejrůznějších receptů. A tady je jeden z nich.

DSC_4458
11
Porce: 4
Příprava: 60 minut
 
500g brambor
300g zeleného chřestu
1 jarní cibulka
hrst salátových listů
2 vejce
řeřicha
sůl, pepř
 
Zálivka:
50ml olivového oleje
šťáva z ½ citrónu
1 lžíce medu
sůl, pepř
 
DSC_4437
2

– Brambory i se slupkou dobře omyjte a dejte vařit do změknutí v osolené vodě.

– Z olivového oleje, citrónové šťávy, medu, soli a pepře udělejte zálivku.

– Menší rendlík naplňte vodou a osolte. Přiveďte k varu a jakmile začne voda vřít, přidejte vejce a vařte 6 a půl minut, aby žloutek byl stále tekutý. Po uvaření zbavte slupky.

– Do větší servírovací mísy si připravte salátové listy, jarní cibulku nakrájejte na plátky a přidejte k salátu.

– Zelený chřest zprudka opečte na pánvi, osolte a opepřete. Poté ho nakrájejte na 2 až 3 kusy a přidejte k salátu.

– Hotové brambory zceďte a zalijte polovinou připravené zálivky, popřípadě dosolte, jestli jsou málo slané. Druhou polovinu zálivky použijte na připravený salát a vše spolu dobře promíchejte. K salátu přidejte uvařené brambory, rozpůlené vejce  a vše zasypejte řeřichou.

– Ihned podávejte.

DSC_4454Když do salátu přidáte vejce je z toho krásný plnohodnotný salát, ale stejně dobře bude fungovat jako příloha k masu. A takhle nějak je to u nás doma. Já se bez masa klidně obejdu, ale Jirka si maso rád     dá 🙂 

jmena-marika1