Bezlepkové jednohubky - Kitchen story

Bezlepkové jednohubky

Tím, že vaříme už nějakou tu dobu, moc rádi u nás hostíme naše přátelé. Pokaždé totiž můžeme popustit fantazii a zkusit vymyslet něco nového. Dá se říct, že si z nich občas děláme pokusné králíky a testujeme jestli daný recept má úspěch a nebo ne 🙂 Zatím se nám teda nestalo, že by něco bylo úplně špatně, to bychom jim samozřejmě ani nedali, ale přece jen poznáme co je dobré a co ještě lepší 🙂 a tohle patří k tomu lepšímu! Bezlepkové jednohubky, kdy místo pečiva použijete pečené plátky zeleniny.

Bezlepkové jednohubky
11
Porce: 4          Příprava: cca 40 minut
 
Batátové jednohubky:
1 menší batáta
1 červená paprika
60 g Gervais
menší šalotka
1 sušené rajče
menší stroužek česneku
sůl, pepř
olivový olej
pažitka
 
Jednohubky z červené řepy:
1 menší červená řepa
 60 g Gervais
60 g čerstvého kozího sýra
sůl, pepř
čerstvý tymián
Bezlepkové jednohubky 
2

– Troubu zapněte na grilování na 200°C. Jakmile je trouba rozehřátá, vložte tam papriku opéct do černa ze všech stran. Jakmile je hotová, zabalte do igelitového sáčku nebo ji zakryjte talířem, aby se zapařila a nechte chvíli odstát.  

– Troubu přepněte na 160°C na horký vzduch.

– Batáty spolu s červenou řepou zbavte slupky a nakrájejte na opravdu tenké plátky, ideálně 2 – 3 mm. Vyložte je na plech s pečícím papírem, lehce osolte, zakápněte olivovým olejem a dejte péct do trouby, dokud nezačnou jejich okraje zlátnout. Uděláte si v podstatě takové zdravé chipsy, zabere to 20 – 30 minut podle tloušťky plátků.

– Na batáty si vytvořte krém z pečené papriky. Jakmile se pečená paprika zapaří, dá se z ní mnohem lehce stáhnout slupka. Očištěte papriku od slupky, stopky a semínek a vložte do stolního mixéru, přidejte Gervais, šalotku, jedno sušené rajče, stroužek česneku a lehce osolte i opepřete. Rozmixujte do hladka a nezapoměňte ochutnat. Nakonec přidejte trochu olivového oleje, případně dochuťte solí a pepřem.

– Druhý krém vytvořte smícháním Gervais a kozího sýru.  Tady stačí jen dochutit solí, pepřem a čerstvým tymiánem. 

– Upečené zeleninové chipsy z batáty a červené řepy naskládejte na servírovací tác a na každý kousek dejte přibližně lžičku krému. Na finální dozdobení použijte ideálně čerstvé bylinky, popřípadě trošku čerstvě namletý pepř.

TISKNOUT RECEPT

Bezlepkové jednohubkyTenhle recept jsme si poměrně dost oblíbili, nemusíme nutně nikoho čekat a jen si plátky zeleniny upečeme sami pro sebe. Není na tom nic složitého, hlavně je to téměř bez práce, protože jsme si pořídili skvělou mandolínu, která nám v kuchyni dost ulehčuje práci. Nože máme sice jako břitvy, ale při krájení musíte dávat velký pozor, aby byly kroužky stejně tlusté. To u té mandolíny nemusíme moc řešit, tady spíš musíme dávat pozor na prsty, protože nejednou u nás byla prolita krev.

A když si k tomu uděláte i ty skvělé krémy nebo dipy, ve finální kombinaci tomu neodoláte. A řekněte sami, není to mnohem lepší než ty kupované smažené? 🙂 

jmena-marika-jirka1