Asijská knedlíčková polévka

Jak víte, nějakou dobu jsem doma a regeneruju se po operaci, všechno probíhá až s překvapením hladce. Ale co vám budu povídat, když jsem se vrátil z nemocnice, tak jsem si tak moc nevyskakoval. Naštěstí jsem měl doma Mariku, která se o mě starala jako o vlastního 🙂 A já si řekl, že když už jsem na tom mnohem líp, tak jí to oplatím. Na maličkostechpřecipravdu záleží. U Mariky mám vždy zajištěný úspěch, pokud jí ve váze kvete květina a na stole přistane teplá, s láskou dělaná polévka. No a právě dnes je to celé o skvělé asijské polévce s masovými knedlíčky. 

DSC_8311
11
Porce: 4       Čas přípravy: 40 minut
 
Na vývar:
1,5 l hovězího vývaru
1 šalotka
1 cm zázvoru
1/2 menší chilli papričky
1 citrónová tráva
2 stroužky česneku
1 černý kardamom
1 badyán
1 celá skořice
2 – 3 lžíce rybí omáčky
lžíce arašídového oleje
 
Na knedlíčky:
125 g mletého hovězího masa
125 g mletého vepřového masa
1 šalotka
1/2 cm zázvoru
1 česnek
1/4 chilli papričky
menší hrst stonků z koriandru 
1 lžička sójové omáčky
1/2 lžíce rybí omáčky
1 citrónová tráva
1 vejce
špetka soli
arašídový olej
 
K servírování:
hrst hráškových lusků
hrst thajské bazalky
hrst koriandru
chilli
1 limetka
rýžové nudle
 DSC_8329
2

– Hrnec rozpalte na sporáku a na lžíci arašídového oleje orestujte na drobno nakrájenou šalotku, zázvor, chilli, citrónovou trávu a po chvíli přidejte nasekaný česnek, kardamom, skořici a badyán. Všechno se v rozpáleném hrnci pěkně rozvonní. Česnek má tendenci rychle se spálit, proto ho kontrolujte a jakmile bude mít zlatavou barvu zalijte vše hovězím vývarem a přidejte rybí omáčku, která v asijské kuchyni nahrazuje sůl. Polévku přiveďte k varu, stáhněte plamen a nechte probublávat. 

– V misce vytvořte ochucenou směs pro knedlíčky. Mleté maso smíchejte společně s na drobno nakrájenou šalotkou, česnekem, zázvorem, chilli, citrónovou trávou, koriandrové stonky a duchuťte sójovou a rybí omáčkou. Aby knedlíčky držely pohromadě, zamíchejte do směsi celé vajíčko a dobře promíchejte. V této fázi, rozpalte pánev a orestujte kousek masové směsi, abyste věděli, jestli je vše dostatečně dochucené. Pokud jste spokojení, vytvořte knedlíčky, které opečete na arašídovém oleji ze všech stran. Hotové knedlíčky dejte na papírový ubrousek, abyste je zbavili přebytečného tuku. 

– Hotové knedlíčky přidejte do vývaru a nechte pomalu vařit 15 – 20 minut. Knedlíčky se dostatečně provaří a vývar díky nim dostane daleko silnější chuť. Může se stát, že na hladině vývaru budete mít pěnu, tu je lepší v průběhu několikrát posbírat, ať máte vývar krásně čistý.

– Uvařte rýžové nudle podle návodu na obale.

– Než se nudle uvaří, očistěte hráškové lusky a nakrájejte je na 1/2 cm plátky. Thajskou bazalku, koriandr a chilli nakrájejte na menší kousky. Limetky překrojte na měsíčky a všechno takto připravené dejte na talířek, aby si každý mohl dát do polévky kolik bude chtít. 

– Uvařené nudle dejte do misky a zalijte horkým vývarem s asijskými knedlíčky. Nakonec si každý sám u stolu může dát bylinek kolik jen bude chtít a dochutí si limetkovou šťávou sám podle sebe. Přeci jen každý má rád jinak kyselejší nebo pálivější polévku 🙂

DSC_8299

Dnešní polévka je plná chutí a aroma z použitých bylinek a koření, ale především, díky tomu, že dáte do polévky na nějakou chvíli vařit masové knedlíčky, konečný vývar je opravdu silný. U nás je vždycky potřeba dělat polévky více, protože Marika je opravdu polívková 🙂 To co jinému stačí na dvakrát, dokáže Marika spořádat za jeden večer.

Upřímně, já jsem si taky přidával 🙂

jmena-jirka1