Ani se to nechce zdát, ale už jsou tady zase Vánoce 🙂 Letošní rok uplynul jako voda a my jsme ani ke konci roku nevěděli kam dříve skočit. Přesto jsme si řekli, že vám všem ještě musíme poděkovat za přízeň a popřát vám všechno nejlepší nejen na svátky, ale hlavně do nového roku, který už je taky za dveřmi. Známe to sami, že na poslední chvíli se shánějí ještě poslední kousky dárků, aby vše bylo kompletní a všichni byli spokojení. Tak tady máte pár tipů na jedlé dárky, které dokážete udělat během chvíle a které jsou přitom vážně skvělé.
SKOŘICOVÉ MÁSLO Příprava: 10 minut 250g změklého másla 4 kardamony špetka soli 1 ½ lžičky skořice 2 – 3 lžíce medu 10ml brandy ½ vanilkového lusku– Změklé máslo přendejte do větší mísy.
– Kardamon v hmoždíři rozdrťte na prášek a přidejte k máslu společně se solí, skořicí, medem a brandy. Vanilkový lusk rozpulte a vyberte z něj semínka, která přidejte také k máslu.
– Máslo se všemi ingrediencemi dobře promíchejte metličkou, aby se všechno spolu dobře propojilo.
– Máslo přendejte do připravené nádobky, zavřete a nechte vychladnout v ledničce.
– Skořicové máslo můžete použít na loupák nebo třeba na palačinku.
RESTOVANÉ OŘÍŠKY Příprava: 5 minut Pečení: 12 – 15 minut 100g celých mandlí 50g dýňových semínek 80g vlašských ořechů 50g lískových ořechů 100g kešu 1 lžíce olivového oleje 1 lžička uzené papriky špetka sušeného chilli snítek rozmarýnu sůl, pepř– Troubu rozehřejte na 180°C.
– Ořechy a semínka smíchejte v jedné velké míse. Zakápněte olivovým olejem, přidejte uzenou papriku, sušené chilli, bohatě osolte a lehce opeřete. Rozmarýn zbavte tvrdého stonku a větvičky nakrájejte na drobno. Přidejte k ořechům a vše dobře promíchejte.
– Plech vyložte pečícím papírem a ořechy na něm rovnoměrně rozprostřete. Vložte do trouby a pečte 12 – 15 minut.
– Po vytáhnutí z trouby nechte vychladnout a poté oříšky přendejte do uzavíratelné nádoby.
DOMÁCÍ KARAMELKY Příprava: 30 minut 200g krupicového cukru 50g másla 80ml smetany špetka soli brandy– Cukr nasypejte do hrnce a pomalu začněte zahřívat, dokud se nezačne zbarvovat do zlato-hněda a utvoří se karamel. Opatrně, aby se nezačal připalovat.
– Smetanu si zahřejte zvlášť. Kdybyste ji nalili ke karamelu najednou, nejdříve by ztvrdl a museli byste ho dlouze zahřívat, aby se postupně roztopil.
– Přidejte máslo, smetanu a dobře promíchejte.
– K dochucení karamelu použijte špetku soli a zakápněte brandy.
– Připravte si plech vyložený pečícím papírem, do kterého přelijte hladkou hmotu. Nechte zchladnout v ledničce a poté nakrájejte nožem na kostičky.
– Připravené kostičky můžete zabalit do papíru a darovat jako dárek.
Pokud tak ještě váháte, jaký dárek dát svým blízkým a už se vám nechce běhat po městě a prodírat se davy, abyste sehnali něco na poslední chvíli, rozhodně se pusťte do ručně vyrobených dárků. Navíc pokud se ještě dají hned sníst, určitě nešlápnete vedle 🙂
Ještě jednou vám všem přejeme hlavně krásné svátky a mějte se rádi 🙂