Zapečené plněné lilky

Plněné lilky zapečené v troubě musíte aspoň jednou za léto udělat a věřte, že jak je vyzkoušíte, tak si je zamilujete. Všechny ingredience jsou teď v té nejlepší kondici, tudíž v sobě skrývají i nejvíc chuti. Nám se dokonce podařilo použít rajčata z naší zahrádky. A aby pro vás příprava byla ještě jednodušší vytvořili jsme pro vás další video.

 

Ingredience

  • 3 lilky
  • olivový olej
  • sůl

 

  • Náplň:
  • 1 menši cibule
  • 2 stroužky česneku
  • dužina ze 3 lilků
  • 6 lžic uvařené quinoi
  • 200 g cherry rajčat
  • 3 lžíce zelených oliv bez pecky
  • 3 lžíce sušených rajčat
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • 1 hrst bazalky
  • 60 g sýru Feta
  • olivový olej
  • sůl, pepř

Postup

– troubu rozehřejte na 200 °C a plech vymažte olivovým olejem. Lilky omyjte, osušte a překrojte podélně na dvě půlky. Pomocí lžíce vydlabejte dužinu tak, aby zůstal cca centimetrový okraj. Vydlabané lilky naskládejte na vymazaný plech, osolte a zakápněte olivovým olejem. Dejte péct na 15 minut.

 

– mezitím si připravte náplň. Na pánev přidejte 2-3 lžíce olivového oleje a nechte rozpálit. Cibuli a česnek nakrájejte nadrobno a přihoďte na pánev a restujte, dokud cibule nezesklovatí. Poté přidejte na kostičky nakrájenou dužinu z vydlabaných lilků a chvíli restujte. Přidejte uvařenou quinou, na menší kousky nakrájená rajčata, olivy a sušená rajčata. Nechte chvíli ohřát, dochuťte nadrobno nasekanými bylinkami, solí a pepřem.

 

– po 15 minutách vyndejte lilky z trouby a naplňte je připravenou směsí. Nahoru přidejte na kousky natrhaný sýr feta a dejte znovu péct na 15-20 minut. Po vytažení z trouby ihned podávejte.

Video a fotky: Lucie Fenclová

Doufám, že jsme vás alespoň trošku nalákali a vy seženete vše potřebné a pustíte se do toho. A pokud lilky nepatří k vašim nejoblíbenějším, dejte jim ještě šanci. Z vlastní zkušenosti víme, že v téhle úpravě chutnali i těm, kteří by si je dobrovolně nedali :-)