Telecí plátky saltimbocca - Kitchen story

Telecí plátky saltimbocca

Poprvé jsme se s telecí Saltimboccou dostali do styku na kurzu vaření a hned jsme si tenhle jednoduchý recept založený na kvalitních surovinách zamilovali. Jde především o jeho rychlost, kdy jste během pár minut s jídlem hotoví a můžete servírovat opravdu skvělý kousek na stůl. Jakmile se do něj pustíte, určitě se stane součástí i té vaší kuchyně.

Ingredience

  • PORCE: 2
  • PŘÍPRAVA: 20 minut

 

  • 300 g telecí svíčkové nebo kýty
  • 60 g plátků parmské šunky
  • 6 lístků šalvěje
  • 2 lžíce másla
  • 50 ml suchého bílého vína
  • 300 g mraženého hrášku
  • sůl

Postup

– Maso nakrájejte na tenké plátky o tloušťce půlcentrimetru a jemně je rozklepejte.

– Na každý kousek lehce osolte a položte na něj plátek parmské šunky a jeden až dva lístky šalvěje. Ty připevněte pomocí párátka.

 

– Na pánvi rozehřejte jednu lžíci másla a zprudka na osmahněte plátky masa. Položte je do pánve tak, aby se nejdříve opékala strana se šunkou a šalvějí. Maso bude potřebovat opékat 2 minuty z každé strany.

 

– Až bude maso opečené z obou stran podlijte ho bílým vínem a nechte odpařit alkohol. Pak maso odstavte a odstraňte z něj párátka.

 

– Jako přílohu připravte hrášek s parmskou šunkou. Hrášek nechte asi minuty blanšírovat ve vařící osolené vodě. Pak ho sceďte a nechte všechnu přebytečnou vodu odkapat. Na pánvi nechte zahřát lžíci másla a přidejte dva plátky parmské šunky nakrájené na kostky. Chvíli restujte a přidejte hrášek. Dochuťte solí a podávejte s plátky masa.

Důležitou ingrediencí v tomto dnešním receptu je, jak asi tušíte kvalitní, ale především telecí maso, které nelze ničím nahradit. Je to právě chuť mladého telecího masa, která je pro tento recept specifická. Spojením chutí masa, parmské šunky a šalvěje je opravdu skvělá a stojí za vyzkoušení.