Šťastné a veselé

Ani se to nechce zdát, ale už jsou tady zase Vánoce 🙂 Letošní rok uplynul jako voda a my jsme ani ke konci roku nevěděli kam dříve skočit. Přesto jsme si řekli, že vám všem ještě musíme poděkovat za přízeň a popřát vám všechno nejlepší nejen na svátky, ale hlavně do nového roku, který už je taky za dveřmi. Známe to sami, že na poslední chvíli se shánějí ještě poslední kousky dárků, aby vše bylo kompletní a všichni byli spokojení. Tak tady máte pár tipů na jedlé dárky, které dokážete udělat během chvíle a které jsou přitom vážně skvělé. 

DSC_1635
SKOŘICOVÉ MÁSLO
 
11
Příprava: 10 minut
 
250g změklého másla
4 kardamony
špetka soli
1 ½ lžičky skořice
2 – 3 lžíce medu
10ml brandy
½ vanilkového lusku
 
2

– Změklé máslo přendejte do větší mísy.

– Kardamon v hmoždíři rozdrťte na prášek a přidejte k máslu společně se solí, skořicí, medem a brandy. Vanilkový lusk rozpulte a vyberte z něj semínka, která přidejte také k máslu.

– Máslo se všemi ingrediencemi dobře promíchejte metličkou, aby se všechno spolu dobře propojilo.

– Máslo přendejte do připravené nádobky, zavřete a nechte vychladnout v ledničce.

– Skořicové máslo můžete použít na loupák nebo třeba na palačinku.

DSC_1730
RESTOVANÉ OŘÍŠKY
 
11
 
Příprava: 5 minut
Pečení: 12 – 15 minut
 
100g celých mandlí
50g dýňových semínek
80g vlašských ořechů
50g lískových ořechů
100g kešu
1 lžíce olivového oleje
1 lžička uzené papriky
špetka sušeného chilli
snítek rozmarýnu
sůl, pepř
 
2

– Troubu rozehřejte na 180°C.

– Ořechy a semínka smíchejte v jedné velké míse. Zakápněte olivovým olejem, přidejte uzenou papriku, sušené chilli, bohatě osolte a lehce opeřete. Rozmarýn zbavte tvrdého stonku a větvičky nakrájejte na drobno. Přidejte k ořechům a vše dobře promíchejte.

– Plech vyložte pečícím papírem a ořechy na něm rovnoměrně rozprostřete. Vložte do trouby a pečte 12 – 15 minut.

– Po vytáhnutí z trouby nechte vychladnout a poté oříšky přendejte do uzavíratelné nádoby.

DSC_1796
DOMÁCÍ KARAMELKY
 
11
Příprava: 30 minut
 
200g krupicového cukru
50g másla
80ml smetany
špetka soli
brandy
 
2

– Cukr nasypejte do hrnce a pomalu začněte zahřívat, dokud se nezačne zbarvovat do zlato-hněda a utvoří se karamel. Opatrně, aby se nezačal připalovat.

– Smetanu si zahřejte zvlášť. Kdybyste ji nalili ke karamelu najednou, nejdříve by ztvrdl a museli byste ho dlouze zahřívat, aby se postupně roztopil.

– Přidejte máslo, smetanu a dobře promíchejte.

– K dochucení karamelu použijte špetku soli a zakápněte brandy.

– Připravte si plech vyložený pečícím papírem, do kterého přelijte hladkou hmotu. Nechte zchladnout v ledničce a poté nakrájejte nožem na kostičky.

– Připravené kostičky můžete zabalit do papíru a darovat jako dárek.

DSC_1902Pokud tak ještě váháte, jaký dárek dát svým blízkým a už se vám nechce běhat po městě a prodírat se davy, abyste sehnali něco na poslední chvíli, rozhodně se pusťte do ručně vyrobených dárků. Navíc pokud se ještě dají hned sníst, určitě nešlápnete vedle 🙂 

Ještě jednou vám všem přejeme hlavně krásné svátky a mějte se rádi 🙂

jmena-marika-jirka1

 

 

  • Pája

    Mohu se zeptat, odkud máte tu krásnou malou formičku sobíka? Už dlouho takového sháním, ale bez úspěchu 🙁

    • Marika Kučová

      Moc se omlouvám, ale všechny formičky máme delší dobu a už si to nepomatuju 🙁