Smažená rýže s vejcem

Smažená rýže je skvělá jako rychlá večeře nebo jídlo na cesty. Dělám ji Jirkovi v různých obměnách docela často. Navíc pokud vám zbude uvařená rýže z předešlého dne, je to skvělý důvod připravit si tenhle recept.

Ingredience

  • 200 g dlohozrnné divoké rýže
  • 1 cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 2 mrkve
  • 1 fenykl
  • 1 hrst hladkolisté petržele
  • olej na smažení
  • sůl, pepř

 

  • K servírování:
  • 2 vejce
  • olej na smažení
  • sůl, pepř
  • klíčky řeřichy

Postup

– rýži uvařte podle návodu na obalu. Skvěle se hodí i rýže, která vám zbyla z předešlého dne.

 

– cibuli a česnek oloupejte a nakrájejte nadrobno. Rozpalte pánev, přidejte olej a cibuli. Chvíli restujte, přidejte česnek a restujte dosklovata.

 

– mrkev očistěte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Fenykl nakrájejte na tenké plátky a společně s mrkví přidejte na pánev. Chvíli opékejte a přidejte uvařenou rýži.

 

– dochuťte nasekanou petrželovou natí, solí a pepřem.

 

– rozpalte menší pánev s olejem a vyklepněte na ni vejce a pozvolna nechte smažit. Osolte a opřete čerstvě mletým pepřem.Smaženou rýži nandejte na talíř, přidejte osmažené vejce a zasypte klíčky řeřichy.

Tento recept má spoustu variant a můžete ho lehce obměňovat třeba použití kuřecího masa, žampionů nebo jiných bylinek. U nás to bývá jídlo poslední záchrany, kdy vařím podle toho, co je zrovna v lednici :-)