Rebarborová buchta - Kitchen story

Rebarborová buchta

Máme rádi jaro a vše co je s ním spojené. Od dlouhých procházek rozkvetlými parky, přes návštěvy trhů, kde se objevují první jarní poslové, až k návštěvám restaurací, bister a všemožných lokálů, kde nastupují nové lehké menu. Po zimě je to krásné zpestření a my se jara pokaždé nemůžeme dočkat. Až už konečně vyměníme v kuchyni všechnu kořenovou zeleninu a vrhneme se na ty jarní ingredience překypující barvami. Dnes jsme sáhli po jahodách a rebarboře, které k sobě v kuchyni ladí stejně jako my dva s Jirkou. Jedna druhou skvěle doplňují!

 

Ingredience

 

Příprava: 20 minut

Pečení: 40 minut

 

Plech: 25 x 40 cm

 

Těsto:

120 g ovesných vloček

150 g polohrubé mouky

200 g třtinového cukru

1 kypřící prášek

250 ml mléka

200 g majonézy

250 g jahod

400 g rebarbory

 

Drobenka:

40 g mandlí

60 g ovesných vloček

60 g hrubé mouky

60 g moučkového cukru

60 g másla

1 lžíce rumu

Postup

 

 

 

 

  • Troubu rozehřejte na 180°C, program horkovzduch.
  • Nejdříve připravte drobenku. Do stolního mixéru dejte mandle, vločky a rozmixujte. Přidejte zbylé ingredience a rukami propracujte, aby vznikly malé hrudky.
  • Jahody s rebarborou omyjte a z rebarbory oloupejte slupku. Pak vše nakrájejte na plátky.
  • Nakonec připravte těsto. Do stolního mixéru dejte vločky a rozmixujte na „ovesnou mouku“. Přidejte mouku, třtinový cukr, kypřící prášek, mléko a majonézu. Dobře promíchejte, aby se vše dokonale propojilo.
  • Plech vyložte pečícím papírem a připravené těsto vlijte na plech. Na něj rovnoměrně rozložte nakrájené jahody a rebarboru. Nakonec zasypte připravenou drobenkou.
  • Pečte v rozehřáté troubě 40 minut.

 

Hotovu buchtu po vytažení z trouby nechte vychladnout nebo se o to alespoň pokuste, nemusíte ji za každou cenu bránit vlastním tělem 🙂 Před podáváním buchtu vždy zaprášíme moučkovým cukrem a Jirka si k tomu vždy dává velkou sklenici mléka. Vzal si hned několik kousků najednou a během chvíle, jako by se po nich zem slehla. Snad bude mít tahle rebarborová buchta úspěch u vás, stejně jako u něj.

 

Je nad slunce jasné, že každá rodina má ten svůj vlastní osvědčený recept, který se táhne generacemi. Pokud máte nějaký ten svůj, určitě se s námi podělte, budeme vážně rádi 🙂 Chodí nám spousta zpráv a fotek, jak vaříte podle nás, tak to můžeme někdy otočit a můžeme my vařit právě podle vás 🙂

 

Marika a Jirka