Prosciutto rolky s kozím sýrem, domácí marmeláda a citrusový punč

Už jste si určitě všimli, že čas od času se pustíme do nějakého toho cateringu. Ať už jsou to všelijaké akce pro firmy a nebo třeba svatby, vždy se snažíme vydat ze sebe naše maximum. A protože víme, že i vy občas bojujete s tím, co podávat jako předkrm nebo takovou chuťovku, která vás nabudí na příjemný večer, podělíme se s vámi o dva skvělé a rychlé tipy a k tomu jeden super drink 🙂

DSC_6392Prosciutto rolky s kozím sýrem

1
Porce: 4       Čas přípravy: 10 minut
 
8 plátků prosciutta
50 g žervé
150 g čerstvého kozího sýra
lžička citrónové šťávy
sůl, pepř
čerstvý tymián
mix salátů
hrst vlašských ořechů
olivový olej
 
2

– V misce smíchejte žervé s kozím sýrem, které dochuťte solí, pepřem a citrónovou šťávou. Přidejte pár lístků čerstvého tymiánu a dobře promíchejte.

– Pláty prosciutta rozložte . Vždy naplňte 2 – 3 lžičkami náplně na kratší stranu, zhruba 1 cm od okraje a následně zamotáním vytvořte rolky.

– U posledního kroku je potřeba, abyste tymiánem rolku obvázali v polovině rolky dokola. Na to musíte použít mladé snítky tymiánu, protože s těmi dřevnatými by se vám to nepovedlo. 

– Salát smíchejte s nasekanými vlašskými ořechy a  dochuťte olivovým olejem a špetkou soli. 

Tisknout recept

DSC_6301 DSC_6321Co se druhého předkrmu týče, chvíli jsme váhali jestli ho sem dávat. Ale pak jsme si sami řekli, že proč vlastně ne? Rolky s čerstvým sýrem jsou krásně nadýchané, lehké a na jaro se přímo hodí. Ale z mužského pohledu maso je prostě maso, s tím se mnou bude určitě většina chlapů souhlasit. Proto jsme se rozhodli právě pro kachní rillettes, na něhož najdete recept zde. A k němu si zkuste udělat skvělou domácí marmeládu  z pomeranče a kapky Aperolu( větší kapky Aperolu 🙂 ). Nejde o nic složitého, ale určitě se vytáhnete, protože to k sobě skvěle ladí. 

DSC_6357Kachní rillettes s domácí pomerančovou marmeládou s Aperolem
 
1
Množství: 550 ml ( dvě malé zavařovací skleničky )         Čas přípravy: 15 minut
 
3 pomeranče
100 – 150 ml Aperolu
250 g želírovacího cukru 2:1
kůra z 1 citrónu
kůra z 1 limetky
 DSC_6383
2

– Pomeranče rozpulte a vymačkejte z nich všechnu šťávu ( 400 ml ). Přelijte do kastrůlku. My jsme použili i dužinu z pomeranče, máme rádi strukturu v marmeládách. Ale pokud ji tam nechcete dávat, nemusíte.

– K pomerančové šťávě nalijte Aperol. Množství odhadněte podle sebe a vlastní chuti. Dejte na sporák a přiveďte k varu. 

– Přisypte 250 g želírovacího cukru 2:1. Záleží samozřejmě jaký želírovací cukru koupíte, proto raději dejte na pokyny výrobce. Vařte 8 minut, dokud nezačne směs želírovat.

– Stáhněte z plamene a nalijte do dobře vymytých zavařovacích skleniček. Zavřete víčkem a nechte vychladnout.

Tisknout recept

DSC_6363DSC_6287Citrusový punč s Aperolem

1
Množství: 1 litr        Čas přípravy: 10 minut 
 
100 ml Aperolu
250 ml Ginu
125 ml grapefruitové šťávy
50 ml pomerančové šťávy
20 ml citrónové šťávy
5 ml Campari
20 ml rozmarýnového sirupu ( bezového )
200 ml Prosecca
250 ml perlivé vody
3 snítky čerstvého rozmarýnu
1 citrón
1 pomeranč 
led
 DSC_6345
 

2

– Ideálním nádobím pro servírování punče je nějaká větší kulatá sklenice, mísa nebo džbán. 

– Do vybrané sklenice nebo mísy nakrájejte na plátky citrón a pomeranč.

– Smíchejte dohromady všechny ingredience a dobře promíchejte. Možná se to nezdá, ale perlivá voda je důležitou součástí, punč odlehčí a díky bublinkám mu dodá perlivost. Dobře promíchejte a ochutnejte, jestli vám chuťově vyhovuje. 

– Hlavní je především led, velká spousta ledu, nebojte se toho. Pokud do punče dáte ledu málo, rychle se rozpustí a drink zbytečně naředí. 

Tisknout recept

DSC_6402My jsme si tyhle jídla vážně oblíbili ať už na cateringy nebo u nás doma. Kachní rillettes je lepší připravit si dopředu, protože zabere trošku času, tak ať můžete být více v klidu. Pokud ho uděláte dopředu a zalijete sádlem, vydrží vám v ledničce celkem dlouho. U nás to většinou probíhá tak, že pokud plánujeme návštěvu k nám domů, vždy se snažíme udělat si přípravy předem. Ulehčí vám to práci a můžete se více věnovat hostům. To ocení každá návštěva 🙂

Co říkáte, líbilo by se vám takové jídlo jako předkrm? Byli byste radši pro rolku nebo pro kachní rillettes? My jsme se s těmito předkrmy rozhodli jít do soutěže pořádané v letošním ročníku Food blog roku, tak nám držte palce 🙂

jmena-marika-jirka