Bezlepkové Matcha sušenky - Kitchen story

Bezlepkové Matcha sušenky

Už je to chvíli co jsme objevili kouzlo Matcha tea a nemůžeme si ho vynachválit. Pokud se potřebuju trošku nabudit, vždy máme trošku po ruce hned v několika podobách. První recept, který jsme zkoušeli bylo Matcha latté (recept a další informace najdete zde), ale protože mlsat se občas musí, pustili jsme se i do Matcha sušenek. Jednou za čas si je uděláme a v uzavřené nádobě nám pak vydrží minimálně týden. Teda samozřejmě záleží na vaší žravosti, někomu třeba nestačí ani vychladnout 🙂

DSC_0097
1
Porce: 10-15 kusů     Čas přípravy: 30 minut 
 
1/2 hrnku změklého másla
1/2 hrnku třtinového cukru
1 hrnek bezlepkové mouky
1/3 hrnku nasekaných mandlí
2 lžíce solamylu
1 lžíce Matcha tea prášku
špetka soli
lžíce vody
 
DSC_0073
2

– Zvlášť v míse si smíchejte suché ingredience, bezlepkovou mouku, solamyl, Matcha tea, špetku soli a promíchejte.

– V druhé míse vyšlehejte změklé máslo s třtinovým cukrem. Ano, máslo musí být opravdu změklé 🙂 Ani mě se to nepodařilo s máslem přímo vytaženým z ledničky, boj s máslem jsem prohrál. Nechte ho proto chvíli stát venku, aby vám změklo.

– K vyšlehanému máslu postupně přidávejte suchou směs, jednu lžíci vody a vytvořte těsto. Do kterého nakonec rychle zapracujte nasekané mandle na menší kousíčky.

– Připravte si potravinářskou fólii, kterou si roztáhněte na pracovní desku a položte na něj hotové těsto. To pak zabalte jako bonbón a pokuste se z něj udělat váleček o průměru cca 5cm. Můžete klidně i menší, to záleží jen na vás, jak velké sušenky chcete mít. Těsto vložte alespoň na 30 minut odpočinout do ledničky, bude se vám s ním lépe pracovat.

– Troubu si rozehřejte na 180°C.

– Odpočaté těsto nakrájejte na půl centimetr tlusté kousky a dejte na plech vyložený pečícím papírem. Pečte přibližně 15 minut. Po vytáhnutí budou ještě trošku měkké, nechte je proto dostatečně vychladnout.

DSC_0095Vzhledem k tomu, že používáme bezlepkovou mouku, narážíme na problém, že je konzistence těsta spíše sypká a dostatečně „nelepí“ (slovo lepek pro nás dostalo naprosto jiný rozměr). Pokud někdy pečete, dokážete si představit, jakou překážku to při tvorbě těst představuje. V tomto případě jsme se tomu vyhnuli použitím solamylu, tedy bramborového škrobu. Těsto se díky němu lehce zjemní, ale hlavně do něj dostaneme alespoň trošku té lepkavé ingredience a pracuje se sním hned o trochu lépe. Pokud ale budete používat klasickou mouku, můžete solamyl klidně vynechat.

Upřímně musím přiznat, že ani nevím, které sušenky jsem si oblíbil více. Jestli tyto matcha sušenky a nebo ty čokoládové cookies s chia semínky (recept zde). Ať tak či tak, pochutnám si na obou a s velkou chutí 🙂

Které jsou vaším favoritem?

jmena-jirka