Jablečný dort

Měli jsme doma plný košík jablek a od rodičů jsme si dovezli tři lahve jablečného moštu a tak jsem přemýšlela, co z nich připravit. Vzpomněla jsem si na nepečený dort, co nám připravovala máma, když jsme byli malí a pustila se do jeho přípravy. 

 

Ingredience

  • FORMA: průměr 24 cm
  • ČAS PŘÍPRAVY: 30 minut
  • CHLADNUTÍ: ideálně přes noc

 

  • 900 g jablek
  • 550 ml jablečného moštu
  • 4 lžíce medu
  • 1 lžička mleté skořice
  • ½ lžičky mletého hřebíčku
  • 1 lžíce citronové šťávy
  • 2 balení vanilkového pudinku
  • 200 g cukrářských piškotů

Postup

– Jablka oloupejte, zbavte jádřince a nakrájejte na malé kostičky. Takto připravení jablka vložte do hrnce a zalijte 250 ml jablečného moštu. Přidejte med, koření a citronovou šťávu a za občasného míchání vařte na středním plameni přibližně 10 minut, dokud jablka nezměknou. Polovinu jablek rozmixujte pomocí tyčového mixéru. Pudink rozmíchejte v 300 ml jablečného moštu a vlijte do jablečné směsi. Přiveďte k varu a za stálého míchání vařte 2-3 minuty.

– Dortovou formu vypláchněte studenou vodou. Cukrářskými piškoty vyložte dno a okraje formy.

– Směs vlijte do připravené formy a nechte tuhnout ideálně přes noc v lednici.

V původním receptu se místo jablečného moštu dávala voda a poměrně velká dávka cukr, ale přišlo mi lepší osladit dort přírodní šťávou z jablek a medem.  Při nákupu jablečného moštu si dejte pozor na jeho složení, neměl by obsahovat žádný přidaný cukr ani vodu. Mělo by jít o 100% šťávu z jablek. Pokud si donesete domů víc lahví stejně jako my, uchovávejte je na chladném a tmavém místě, kde nebude vystaven přímému světlu. Víc rad a vychytávek se dozvíte na webu Akademie kvality.

Tento dort je přirozeně bez laktózy, pokud se vyhýbáte lepku jednoduše vyměňte cukrářské piškoty za bezlepkové. Nezapomeňte také použít pudinkový prášek bez obsahu lepku. Tento dort je taková vzpomínka na dětství a věřím, že ve spoustě rodinách se najde podobný recept. A pokud ho neznáte určitě vyzkoušejte.