Houbová galetka

I když to tento rok vůbec nevypadalo, nakonec jsme se přeci jenom dočkali a mohli vyrazit na houby. Sice jsme původně vyrazili jenom na obyčejnou procházku, ale když jsme tam už byli, jednoduše nám to nedalo a do lesa jsme přeci jen zavítali. Kvůli suchu se v lese nedalo najít ani prašivku a tak jsme ocenili, že alespoň teď jsme mohli nasbírat pár hub. Nedávali jsme tomu velké šance, ale narazili jsme na lišky na okraji lesa a už jsme přemýšleli do čeho se pustíme. Taková houbová galetka vypadala jako dobrý nápad a taky tomu tak bylo. Jen škoda, že jsme nenasbírali i něco jiného, co bychom mohli použít a proto jsme museli sáhnout po žampiónech. Pokud však máte v košíku nasbíráno z lesa mnohem více, rozhodně to použijte :)

 

Ingredience

  • Příprava: 25 minut
  • Chladnutí: 1 hodina
  • Pečení: 35 – 40 minut

 

  • Na těsto:
  • 140g celozrnné špaldové mouky
  • 100g pohankové mouky
  • 30g strouhaného parmezánu
  • 5 snítek čerstvého tymiánu
  • 140g studeného másla
  • 3-4 lžíce studené vody
  • špetka soli

 

  • Na náplň:
  • 1 lžíce másla
  • 1 cibule
  • 100g slaniny
  • 3 stroužky česneku
  • 400g hub
  • sůl

 

  • K dokončení:
  • 1 vejce
  • 10 g strouhaného parmazánu
  • 5 snítek tymiánu

Postup

– V míse smíchejte špaldovou a pohankovou mouku, strouhaný parmazán, tymiánové lístky zbavené dřevnatého stonku a špetku soli. Máslo nakrájejte na kostičky, přidejte k sypkým surovinám a začněte směs zpracovávat. Postupně přidávejte ledovou vodu, dokud nezískáte hladké, nelepivé těsto. To pak zabalte do potravinářské fólie a dejte do ledničky na hodinu odležet. 

 

– Na pánvi nechte rozpustit máslo. Cibuli se slaninou nakrájejte na kostičky a na pánvi opečte. Jakmile začnou zlátnout, přidejte česnek nakrájený na malé kousky a houby na plátky. Vše dobře osolte, opepřete a restujte 5 minut. 

 

– Troubu rozehřejte na 180°C. Vychlazené těsto z lednice vyválejte na pomoučněném vále na tloušťku cca 5 mm a přeneste na plech vyložený pečícím papírem. 

 

– Houbovou směs poklaďte na těsto tak, aby kolem zůstalo alespoň 3 cm místa. Tento okraj poté přeložte přes houby. Takto dokončenou galetku potřete rozšlehaným vejcem po okrajích a zasypejte strouhaným parmazánem. Posypejte lístky tymiánu a vložte do trouby na cca 35 – 40 minut. 

Foto a video: Lucie Fenclová

Nakonec nezbývá nic jiného, než si k dobrému jídlu udělat i konvici dobrého a horkého čaje. Nedá se nic dělat, jak tomu venku všechno nasvědčuje, podzim je tady v plném proudu a je potřeba zahřát naše žaludky :)  

Pokud jste tak ještě neudělali a nebyli se projít v lese, dokud nám to počasí jakž takž dovoluje, určitě to udělejte, nikdy nevíte na co tam narazíte. A potom si můžete doma udělat úplně hody z toho, co jste tam nasbírali. A ať už to bude třeba houbová galetka podle nás nebo jen houbová smaženice, za tu skvělou chuť lesních hub to rozhodně stojí :)