Čokoládový koláč

To si takhle jednou odpoledne řeknete, že máte chuť na něco opravdu, ale opravdu čokoládového. Zas na druhou stranu vás tak trochu hryže svědomí, že byste si měli jít spíše zaběhat než vytvářet v kuchyni tyhle dobroty. Ale jak to tak bývá, přeci jenom vyhrál čokoládový koláč nad běháním. Čokoláda je přece jen čokoláda, že jo :) Ale abychom to tak trochu vyvážili, pustili jsme se do čokoládového koláče z naší kuchařky Manželé v kuchyni, kde je jednou z hlavních ingrediencí řepa. Možná si řeknete, že ta tam nemá co dělat, ale opak je pravdou. Určitě to vyzkoušejte, protože takový koláč jste ještě nejedli!

Ingredience

  • Porce: forma 25 cm
  • Příprava: 20 minut
  • Pečení: 30–35 minut
  • 450 g vařené červené řepy
  • 100 g jablek
  • 300 g hořké čokolády bez lepku a laktózy
  • 100 g kokosového oleje + na vymazání formy
  • 200 g třtinového cukru
  • 4 vejce
  • 100 g rýžové mouky
  • 100 g mletých vlašských ořechů + na vysypání formy a finální dozdobení
  • 1 lžíce kakaa
  • 1 prášek do pečiva bez lepku a fosfátů
  • 3 lžíce rybízové marmelády
  • 3 lžíce semínek z granátového jablka

Postup

– Troubu rozehřejte na 180 °C. Vařenou řepu a jablka oloupejte a nastrouhejte na jemném struhadle.
 
– Čokoládu a kokosový olej dejte do nerezové misky, ve vodní lázni nechte rozpustit a dobře promíchejte. 
 
 
– Cukr a vejce vyšlehejte do pěny. Postupně vmíchejte nastrouhanou řepu s jablky, ořechy, čokoládovou směs, mouku, kakao a prášek do pečiva. Promíchejte a vytvořte hladké těsto. 
 
 
– Formu na pečení vymažte kokosovým olejem a vysypejte jemně namletými ořechy. Vlijte těsto a dejte péct do vyhřáté trouby na 30–35 minut. 
 
 
– Po upečení by měl mít koláč stále vláčný střed. Nechte ho vychladnout na mřížce a horní stranu potřete rybízovou marmeládou. Nakonec koláč dozdobte nasekanými ořechy a semínky z granátového jablka.
Ať už si tenhle čokoládový koláč uděláte jen tak a nebo se do něj pustíte, abyste uspokojili žaludky vašich spolustolovníků, uděláte pokaždé dobře :)   U nás si tenhle koláč vážně drží přední příčku v oblíbenosti. Jirka, ikdyž je na sladké, čokoláda ho nikdy moc nenadchla, ale od té doby, co jsem se pustila do tohodle koláče … plného čokolády, samozřejmě … úplně tomu propadl. Sice dělá, že mu jeden kousek po obědě naprosto stačí, ale, pak mu to nedá a chodí po malých kouscích uždibovat do kuchyně, až tam za chvíli nezbydou ani drobky :)