Česnekové krekry

Nevím jak vy, ale my na domácích sušenkách nebo krekrech celkem ujíždíme. 🙂 Ať je to sladká varianta ( recept na ovesné sušenky zde ) a nebo jako právě dnes varianta naslano, u nás doma vždy něco z toho najdete. Přeci jen, nejhorší je, když vás k večeru přepadne chuť na něco na zub a doma není nic k nalezení. To bych se z toho vždycky mohla zbláznit 🙂

Česnekové krekry
 1
Čas přípravy:  45 minut
 
1 hrnek jemných ovesných vloček 
1/2 hrnku slunečnicových semínek
1/2 hrnku lněných semínek
2 lžíce chia semínek
1 lžička psyllia
1/2 hrnku rýžové mouky 
1 lžička soli
3 stroužky česneku
1 snítek rozmarýn
1 lžička třtinového cukru
6 půlek sušených rajčat
1/2 hrnku olivového oleje
1/2 hrnku vlažné vody
 
2

– Troubu rozehřejte na 160 °C a plech vyložte pečícím papírem.

– Sušená rajčata nakrájejte na menší kousky, rozmarýn zbavte tvrdého stonku, nakrájejte na drobno, česnek přepasírujte a vložte do mísy. 

– Ve větší míse spolu s rajčaty a česnekem smíchejte všechny suché ingredience a dobře promíchejte.

– K suchým ingrediencím přidejte vodu, olivový olej a všechno spolu dobře promíchejte. Vytvoříte tak základní těsto na krekry.

– Těsto přendejte na plech s pečícím papírem a dobře rozprostřete. Můžete použít větší lžíci nebo špachtli, abyste vytvořili souvislý plát, který dobře udusejte. 

– Ostrým nožem opatrně rozkrájejte na plechu na čtverce (jednotlivé krekry) podle požadované velikosti. 

– Dejte péct na 30 minut do zezlátnutí. 

– Nechte vychladnout. Díky předchozímu rozkrájení se vám budou krekry lépe oddělovat.

Tisknout recept

DSC_2371Když už se naučíte nějaký ten základní recept na krekry a zachutnají vám, můžete pak vymýšlet nejrůznější příchutě, které vás jen napadnou. Dnes je hlavním atributem česnek a rozmarýn, ale ničemu to  nebrání, abyste si tyhle dva komponenty nahradili něčím jiným. Třeba já se chystám na jemnější variantu s restovanou cibulí a tymiánem. Pokud se chystáte na bezlepkovou variantu, určitě sáhněte po pohankových vločkách 🙂

jmena-marika