Buchta s jablky a tvarohovým krémem

Jaro očekáváme každým dnem a těšíme se až se příroda začne probouzet po dlouhé zimě. Začnou růst první byliny jako medvědí česnek a šťovík, ale na první opravdovou zeleninu a ovoce si budeme muset ještě chvíli počkat. A proto peču ještě z loňských zásob. Do této buchty jsou potřeba jablka a mrkev. Díky nim je těsto vláčné a skvěle ho doplní tvarohový krém. 

Ingredience

 

Forma: 20 x 30 cm
Čas přípravy: 20 minut
Pečení: 35 – 40 minut

 

3 vejce
100 g třtinového cukru
60 g másla
50 g ovesných vloček
150 g celozrnné špaldové mouky
1 lžička mleté skořice
1 kypřící prášek
3 jablka
1 mrkev
1 hrst vlašských ořechů

 

Na krém:
250 g měkkého plnotučného tvarohu
30 g moučkového cukru
1 vanilkový lusk
1 lžička citronové šťávy

Postup

  • Troubu rozehřejte na 170°C.
  • Vejce vyšlehejte s cukrem a postupně zapracujte změklé máslo. Do směsi vmíchejte na jemno rozemleté ovesné vločky, mouku, skořici a kypřící prášek.
  • Jablka zbavte slupky a jádřince, nakrájejte na kostičky. Mrkev nastrouhejte na jemno. Takto připravená jablka a mrkev přidejte do těsta společně s nahrubo nasekanými ořechy a dobře promíchejte.
  • Plech vyložte pečícím papírem a vlijte těsto. Pečte 35-40 minut.
  • Krém připravte smícháním tvarohu, moučkového cukru, semínek vanilkového lusku a citronové šťávy.
    Buchtu nechte zcela vychladnout na mřížce. Potřete tvarohovým krémem a rozkrájejte na porce. Každý kousek pak můžete ještě dozdobit nasekanými ořechy a jedlými květy.

Tento recept jsme vytvořili ve spolupráci s Akademií kvality. Na jejich webu najdete spoustu užitečných informacích ohledně kvality potravin a spoustu receptů z lokálních surovin. Takže pokud hledáte inspirace nebo vás zajímá, jak se orientovat v informacích na etiketě, tak tam rozhodně koukněte.

Těsto na buchtu můžete péct i ve formě na koláč, to pak vykouzlíte o něco slavnostnější dezert. Množství těsta je na menši plech. Pokud máte doma víc strávníku udělejte těsto z dvojité dávky.

Recept jsme vytvořili ze surovin, které má každý z nás běžně v ledničce nebo jsou lehce k sehnání. Tak kdo z vás se pustí do pečení?

 

Marika a Jirka