Borůvková bábovka s ricottou - Kitchen story

Borůvková bábovka s ricottou

Spousta kuchařinek u nás dělá doma bábovky. Přijde mi to taková česká tradice, kterou si snad ani neuvědomujeme, i když ji máme dennodenně na očích. Bábovky se u nás v rodině dělaly od nepaměti. Ať už ji dělala naše babička, nebo pak maminka, tak teď jsou to naše přítelkyně a manželky 🙂 Je to prostě záležitost a disciplína žen. Jsem dost kritický a ne každá bábovka mi chutná, řekl jsem si, že si to také zkusím z té druhé strany a bábovku upeču sám.

DSC_0025

ingredience1

6 vajec
340 g cukru
200 g ricotta
4 lžíce mléka
210 g hl.mouky
80 g másla + na vymazání
1/2 lžičky kypř.přášku
1/4 lžičky sody
1 lžička vanilkového extraktu
špetka soli
200 g borůvek + na ozdobu
 

DSC_0061

Většinu svého vaření dělám jen tak od oka, přeci jen pečení se moc často nevěnuju. Ale dnes jsem byl rád, že jsem mohl použít naši novou váhu, kterou máme z Nordic Day

Výstřižek

- Cukr společně s 80g změklého másla si v mixéru pěkně promíchejte. Máslo musí být opravdu změklé, aby vám v těstě nezůstaly jeho malé kousíčky. Přidejte vejce a vyšlehejte. 

- K vyšlehaným vejcím přidejte ricottu, mléko a vanilkový extrakt. 

- Ve zvláštní míse si pak smíchejte dohromady všechny zbylé suché ingredience. To je hladká mouka, prášek do pečiva, jedlá soda a nezapomeňte na špetku soli.-  Nakonec promíchejte tekutou část s tou sypkou. Vytvoříte tak pěkné, hladké a lesklé těsto, do kterého opatrně vmíchejte 200g čerstvých borůvek. 

- Hotové těsto nalijte do dobře vymazané formy máslem, kterou vysypte polohrubou moukou. Pak už jen stačí 60 minut v rozehřáté troubě na 180°C a máte hotovo.

DSC_0071

DSC_0085

Tak teď promluvím do duše těm chlapům, kteří do kuchyně ani nepáchnou. Jen do toho pánové, nebojte se. Ať své drahé připravíte cokoli (samozřejmě jedlého) získáte tím nejen její obdiv, ale i lásku. A za tu chvíli dřiny v kuchyni to přece stojí ne. A jen tak mezi námi .... nic na tom není 🙂 

Řekněte dámy, co vám vaši pánové doma naposledy uvařili a nebo upekli? A povedlo se jim to?

JIrka-podpis-300x223